Het is goed om je soms te ergeren

Oranje oefent morgen in Sydney tegen Australië.

Bondscoach Van Marwijk ziet de vermoeiende trip vooral als „teambuildingreis”.

Acht maanden voor de opening van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika doet bondscoach Bert van Marwijk er veel aan om zijn selectie te smeden tot een sterk collectief. De trip van een week naar Australië, waar morgen om 10.30 uur Nederlandse tijd in Sydney een oefeninterland wordt gespeeld, is in zijn ogen vooral goed voor de teambuilding. Oranje zat op de heenweg maandag en dinsdag 22 uur in een vliegtuig met een tussenstop van tweeënhalf uur in Hongkong. In het weekeinde zal het gezelschap voor de terugvlucht dezelfde reis ondernemen om maandagochtend om zeven uur weer op Schiphol te landen.

Het kan geen kwaad voor een langere periode boven op elkaars lip te zitten”, meende Van Marwijk vooraf. „Straks, voor en tijdens het WK, zullen we ook zes weken lief en leed moeten delen. Het is wel eens goed om je ergens aan te ergeren. Dan leer je de mensen pas goed kennen. Ik heb hier een half jaar geleden met de groep over gesproken en iedereen was positief. Anders zou ik er niet aan zijn begonnen. En als het niet bevalt, doe ik het nooit weer.”

De voetbalbond (lees: teammanager Hans Jorritsma) had ervoor gezorgd dat de spelers in comfortabele omstandigheden konden vliegen. De businessclass-stoelen konden in de ligstand worden gezet en er was televisie in de cabine. De spelers mochten een slaappilletje nemen als ze genoeg hadden van gesprekjes, het kaarten en de iPod. Ze bleken de reis vooralsnog niet als vervelend te hebben ervaren. Oranje is voor velen ook een prettige reünie van collega’s en vrienden. Van Marwijk vooraf: „We hebben die lange reis heus wel goed voorbereid. Mijn ervaring is dat je beter tien uur businessclass kunt vliegen dan vier uur economy.”

Sportpsycholoog Rico Schuijers, die de hockeysters en de waterpolosters begeleidde naar een gouden medaille op de Spelen van Peking, stelt dat alleen een vliegreis niet bijdraagt aan teambuilding. „Er zijn andere manieren om dit te bereiken. Ik werk met vragenlijsten waarop de sporters kunnen invullen wat zij prettig vinden en waar zij zich aan ergeren. Daarna laat je ze met elkaar praten. Dat kan in elke omgeving, ook in de Ardennen. Deze reis van Oranje zonder die aanpak is hoogstens goed voor de herinnering; weet je nog, toen in Australië?”

De trip naar de andere kant van de wereld voor één oefenwedstrijd juist in een periode dat veel clubs al een druk nationaal en Europees programma afwerken, roept vragen op. Slechts weinig Europese landen bleken de afgelopen jaren bereid de vermoeiende reis naar Australië te maken voor een oefenpartijtje. Griekenland was in 2006 de laatste. Meestal speelt Australië zijn oefenwedstrijden in Europa, omdat daar toch de meeste spelers van de nationale selectie onder contract staan.

Martin Jol, trainer van Ajax – met twee internationals in Australië vertegenwoordigd (doelman Maarten Stekelenburg en Demy de Zeeuw) – zei onlangs dat hij de reis „helemaal niks” vond. Het zal met contacten en commercie te maken hebben, vermoedde Jol. De Nederlander Pim Verbeek is immers bondscoach van Australië. Jol verwacht zijn spelers volgende week verzwakt terug, langzaam herstellend van een jetlag. „Oefeninterland oké, maar waarom helemaal in Australië?”

De verre trip is een gevolg van het gebrek aan beschikbare tegenstanders. Azië is het enige werelddeel waar komend weekeinde geen WK-kwalificatiewedstrijden worden gespeeld. Van Marwijk: „Spelers uit Zuid-Amerika die in de Nederlandse competitie voetballen, hebben op vrijdag altijd lange reizen achter de rug na een interlandweek. Maar iedereen vindt het heel gewoon als Luis Suarez (Ajax, Uruguay, red.) en Carlos Salcido (PSV, Mexico) in het weekeinde weer beschikbaar zijn voor hun club. Bij ons hebben de internationals een week de tijd om te herstellen als ze terugkomen.”

Het Nederlands elftal won overigens nog nooit van Australië, dat zich in juni ook plaatste voor het WK. Van Marwijk leed tegen het team zijn enige nederlaag met Oranje vorig jaar september in Eindhoven (1-2). De andere ontmoeting met de Socceroos eindigde kort voor het WK van 2006 gelijk (1-1). Van Marwijk mist door blessures en naderend vaderschap zes basisspelers en dat maakt het argument van teambuilding wat zwakker. Alle afwezigen hadden overigens een legitieme reden om niet in het vliegtuig naar Sydney te stappen.

    • Erik Oudshoorn