Herverkiezing Rogge met overgrote steun

Jacques Rogge is vanochtend voor een laatste termijn van vier jaar herkozen als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Dat gebeurde in een geheime stemming. Volgens traditie bij een kandidaat vroeg het oudste IOC-lid, de 93-jarige Braziliaan João Havelange, om met applaus in te stemmen met de herverkiezing van Rogge, maar dat verzoek werd niet gehonoreerd.

Bij de stemming bleek dat de 67-jarige Rogge brede steun onder de IOC-leden geniet. Hij werd met een overgrote meerderheid herkozen. Van de 92 stemgerechtigden onthielden zich er drie van stemming, was er één tegen en stemden er 88 voor het aanblijven van de Belg.

Rogge volgde acht jaar geleden de Spanjaard Juan Antonio Samaranch op. Zijn tweede termijn duurt volgens de nieuwe regels vier jaar. Rogge begon in een roerige tijd aan zijn eerste ambtstermijn. Het IOC was beschadigd door het corruptieschandaal rond de Spelen van Salt Lake City in 2002. Nadat de gemoederen bedaard waren, begon de voorzitter met hervormingen. Zo creëerde hij de Jeugdspelen, die jongeren meer moet betrekken bij de olympische beweging, en stelde hij zich hard op in de strijd tegen doping.

Kritiek kreeg Rogge ook. Hij zou zich in aanloop naar de Spelen in Peking te neutraal hebben opgesteld naar de machthebbers in China, waar men het niet zo nauw nam met mensenrechten.

De vergadering koos vanochtend ook twee vicevoorzitters: de Italiaan Mario Pescante en Ser Miang Ng uit Singapore. Daarnaast traden de Brit Craig Reedie en de Australiër John D. Coates toe tot het hoofdbestuur van het IOC.

Bij het sluiten van de krant was onbekend of rugby (sevens) en golf tot het programma voor de Spelen van 2016 en 2020 was toegelaten. Er was onder IOC-leden de nodige kritiek op golf. Niet iedereen was ervan overtuigd dat de sport voor iedereen toegankelijk is.