Harde eis Japan en Z-Korea aan N-Korea

De leiders van Zuid-Korea en Japan zijn het erover eens dat Noord-Korea pas economische hulp kan krijgen als het land concrete stappen zet naar nucleaire ontwapening. Dat hebben de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak en de Japanse premier Yukio Hatoyama vandaag verklaard na hun ontmoeting in Seoul. „We zullen de economische hulp niet hervatten, tenzij Noord-Korea concrete stappen zet”, zei Hatoyama.

De verklaring van de twee regeringsleiders komt kort nadat de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong-il zich bereid had verklaard tot hervatting van het internationale overleg over het nucleaire programma van zijn land. Kim deed het gebaar in zijn ontmoeting met de Chinese premier Wen Jiabao, die deze week een bezoek aan Pyongyang bracht. Het stalinistische regime wil eerst bilaterale onderhandelingen met de Verenigde Staten voordat het eventueel terugkeert naar het zes landen overleg. Hatoyama schaart zich achter het voorstel van Lee Myung-bak om te komen tot een groot akkoord met Noord-Korea, waarin nucleaire ontwapening tegen economische hulp wordt geruild. De conservatieve Zuid-Koreaanse president, die sinds zijn aantreden vorig jaar een harde toon tegen Pyongyang aanslaat, wil af van de stap-voor-stap politiek van de afgelopen jaren. Volgens waarnemers zijn de twee landen sceptisch over de bereidheid van Kim Jong-il concessies te doen. De twee regeringsleiders praten dit weekeinde met China. (Reuters, AP)