Gaza maakt zelf zijn eigen zebra's

De twee ezels van de dierentuin van Gaza-stad die tegenwoordig als zebra’s door het leven gaan. Foto AP REFILE - CORRECTING DAY Two dyed donkeys stand at Marah Land zoo in Gaza City October 8, 2009. Two white donkeys dyed with black stripes delighted Palestinian kids at a small Gaza zoo on Thursday who had never seen a zebra in the flesh. A genuine zebra would have been too expensive to bring into Israel-blockaded Gaza via the smuggling tunnels under the border with Egypt, said zoo owner Mohammed Bargouthi. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA SOCIETY ENVIRONMENT ANIMALS) REUTERS

De laatste zebra’s van de dierentuin van Gaza-stad verhongerden in januari tijdens het Israëlische offensief tegen Hamas in de Gazastrook en wegens de doorgaande Israëlische blokkade is het niet zo makkelijk aan nieuwe te komen. En misschien zouden ze door de smokkeltunnels via Egypte kunnen worden geïmporteerd, maar dan zijn ze te duur. Dus hebben de eigenaars op zoek naar een nieuwe attractie hun twee ezels tot zebra’s laten omschilderen.

Volgens dierentuin-woordvoerder Ahmad Barghouti heeft een professionele schilder de witte ezels met in Frankrijk geproduceerde haarverf bewerkt. Bezoeker Hasan Yaseen zei gisteren dat zijn drie kinderen nooit een echte zebra hebben gezien en veel plezier beleven aan de Gaza-versie.

Tijdens het Israëlische offensief werd de dierentuin zwaar beschadigd. De meeste dieren vonden de dood – sommige als gevolg van luchtaanvallen en veel door uithongering. Volgens de oppassers was het gebied in het zuiden van Gaza-stad wegens de aanwezigheid van Israëlische troepen en tanks twee weken lang te gevaarlijk om te betreden. Tegen de BBC zei de directeur van de dierentuin in februari dat van de 400 dieren het maar tien hadden overleefd, waaronder de twee leeuwen.

De Gazastrook telt nog een tweede dierentuin, in Rafah. (AP)

Fotoserie opnrc.nl/buitenland