Franse minister Mitterrand ligt onder vuur om pedoseksualiteit

De Franse minister van Cultuur, Frédéric Mitterrand, ligt onder vuur omdat hij in het verleden seks met jongens zou hebben gehad. Het socialistische parlementslid Arnaud Montebourg heeft om zijn ontslag gevraagd, politievakbond France Police heeft aangekondigd een strafzaak tegen hem te beginnen.

Aanleiding voor de ophef is zijn in 2005 verschenen autobiografie La mauvaise vie waarin hij schrijft over zijn seksuele ervaringen met jongens in Azië. Een passage: ‘Al die rituelen op de markt voor jongens, de slavenhandel, wonden me enorm op.’

Volgens Montebourg zijn zulke uitingen „onverenigbaar met de Franse doelstellingen sekstoerisme uit te bannen”. Vlak na publicatie van het boek zei Mitterrand, een neef van de vroegere president, dat hij geen pedofiel is, en dat de term ‘jongens’ breed opgevat moet worden. Gisteravond ontkende hij in een tv-interview seks te hebben gehad met minderjarigen. Het boek was ook geen pure autobiografie, zei hij. Toen het boek verscheen was er geen ophef over, ook niet toen hij in juni minister werd.

De extreem-rechtse partij Front National bracht het boek doelbewust opnieuw onder de aandacht, omdat ze zich stoorde aan Mitterrands felle verdediging van filmmaker Polanski, die vorige week werd gearresteerd in een oude zedenzaak. (AP, Reuters)