Film - En verder

District 9

Alles is bekend in District 9, en toch voelt de film origineel. Een miljoen insectachtige aliens, afstotelijk, lomp en verslaafd aan kattenvoer, leven in een township bij Johannesburg onder een nieuw soort Apartheid. De ‘shrimps’ arriveerden twintig jaar eerder in een enorm ruimteschip, verloederd en hulpeloos. De mensheid hielp ze, maar inmiddels hebben afkeer en hebzucht – de shrimps beschikken over wapentechnologie die ze alleen zelf kunnen gebruiken – de overhand. Bureaucraat Wikus van der Merwe moet ze in opdracht van de multinational EMU naar een soort concentratiekamp ver buiten de stad verhuizen. Tijdens de ontruiming krijgt hij iets in zijn gezicht en begint een Kafkaeske transformatie. In 47 bioscopen.

London River

„Maar Ik zeg u: Hebt uw vijanden lief; zegent ze, die u vervloeken.” Deze bijbeltekst uit Mattheüs hoort Elisabeth Sommers als ze de kerk bezoekt. Niet snel erna zal ze zelf oog in oog staan met iemand die volgens velen haar ‘vijand’ is. London River speelt zich in juli 2005 af, vlak na de aanslag op de Londense metro en een bus. Elisabeths dochter woont in Londen, dus het is logisch dat ze bezorgd is. Als ze haar niet te pakken krijgt, reist ze van het groene eiland Guernsey naar een islamitische wijk in Noord-Londen, waar haar dochter blijkt te wonen. Een grotere tegenstelling is voor deze eenvoudige vrouw niet denkbaar. Ze schrikt van de islamitische slager, die ook de huisbaas is. Vriendelijk geeft hij haar de sleutel. Elke dag gaat ze op zoek naar dochterlief. Ousmane, op zijn beurt, is naar Londen gekomen om zijn kind te zoeken. Dan blijkt dat zijn zoon en Elisabeths dochter elkaar kennen. Regie: Rachid Bouchareb. Met: Brenda Blethyn, Sotigui Kouyaté, Roschdy Zem. In: 12 bioscopen.

My Winnipeg

De Canadese filmtovenaar Guy Maddin staat erom bekend om in zijn studio fakefilms in jaren twintig stijl te reconstrueren. Het is allemaal reuze echt en toch net weer niet. Zo ook in My Winnipeg (2007), een semi-documentaire ode aan zijn geboortestad. B-Film-actrice en Film Noir-icoon Ann Savage (Detour) ‘speelt’ Maddins moeder en rondom haar construeert, reconstrueert en deconstrueert hij zijn fictieve autobiografie. Feit en fantasie tollen rond in een duizelingwekkende slaapwandeling (Winnipeg telt, zo stelt Maddin, meer slaapwandelaars dan welke stad dan ook ter wereld). En langs ijshockeywedstrijden, vergeten tv-series, sneeuwstormen, schaduwen, stations, sexy nonnen en superheld The Ledge Man. Vele verbaasde en verbazingwekkende lachbuien later blijkt het allemaal als een Japans puzzeltje in elkaar te vallen. In: 3 bioscopen.

IAFF

Voor de vijfde maal dit jaar is het International Amsterdam Film Festival. Dit jaar is het thema: Re-Imagining the City. Filmmakers en kunstenaars delen hun visie op de hedendaagse en toekomstige stad met het publiek. Vertoond worden onder meer Abraham Obama, Further we search en The Eternal City. vr 9 / za 10 oktober in De Balie, Filmtheater De Uitkijk en Sugar Factory. Inl www.iaff.nl Entree € 8,50 / € 24 (passe-partout)