Ex-bankier ABN verliest ontslagzaak

Voormalig ABN Amro-bankier Michiel de Jong moet genoegen nemen met een vertrekpremie van 2,5 miljoen euro. Dat is 60 procent lager dan de 6,2 miljoen die hij voor het Amsterdamse kantongerecht had geëist. Ook een bonus is door de rechter afgewezen.

Dat blijkt uit een woensdag gewezen vonnis dat gisteren werd gepubliceerd. Michiel de Jong (48) kwam na de verkoop van ABN Amro aan het internationale bankenconsortium in 2007 terecht bij de zakenbankdivisie van Royal Bank of Scotland (RBS). Omdat de opsplitsing van de bank juridisch nog niet is gerealiseerd, bleef ABN Amro formeel zijn werkgever. Na een half jaar in de top van de divisie Global Banking & Markets van RBS te hebben gezeten, werd hem eind vorig jaar te kennen gegeven dat hij overtollig was. In april aanvaarde De Jong zijn ontslag. Hij accepteerde daarbij niet de aangeboden vergoeding van 2,5 miljoen euro en stapte naar de rechter. Ook eiste hij een bonus op over 2008.

Met het vonnis is de kantonrechter in Amsterdam de eerste rechter die zich mengt in de maatschappelijke discussie over bonussen en riante afvloeiingsregelingen. Volgens het vonnis heeft ABN Amro op zich geen recht om af te wijken van de oude, ruimhartigere vertrekregeling. Maar de financiële crisis die uitbrak veranderde veel. Omdat ABN Amro „in zwaar weer” terecht is gekomen en er „verscherpte maatschappelijke en politieke kritiek is ontstaan op bonussen van topfunctionarissen en de hoogte van hun ontslagvergoedingen” is het van De Jong niet redelijk die ‘oude’ vergoedingsregeling van 6,2 miljoen op te eisen.

Vergeefs verwees De Jong in zijn vordering naar de zaak van zijn oud-collega Jan Peter Schmittman. De voormalig directeur van ABN Amro Nederland kreeg eind december bij de rechter wél gedaan dat de bank hem zijn volledige ontslagvergoeding van 18 miljoen euro zou uitbetalen. Maar omdat hij wegens de crisis vrijwillig had afgezien van meer dan de helft daarvan (en uiteindelijk 8 miljoen euro meekreeg), vindt de kantonrechter dat De Jong ook rekening met de gewijzigde omstandigheden moet houden. Hij heeft in de afgelopen drie jaar ruim 10 miljoen euro verdiend aan salaris, bonussen de verzilvering van zijn aandelen bij de verkoop van ABN Amro.

In de loop van de middag zou de rechtbank in Utrecht uitspraak doen in een vergelijkbare zaak van tien andere voormalige ABN Amro-managers. De Jongs advocaat Gieneke van Wulfften Palthe zegt het „volstrekt oneens” te zijn met de uitspraak en heeft hoger beroep aangetekend.