En daar mocht Mariëtte dan een beetje bijhoren

Als mensen al hun pesterijen op één persoon richten, nare mailtjes over haar gaan schrijven en die expres laten uitlekken, en haar belachelijk maken omdat ze bijvoorbeeld een hele grote neus heeft of een raar kapsel, dan krijg ik meteen medelijden met die persoon. Noem het liefde voor de underdog, noem het medeleven voor mensen met hele grote neuzen, noem het barmhartig – zo ben ik gewoon.

Maar met Mariëtte Hamer heb ik geen medelijden. Mariëtte Hamer was namelijk tot kort geleden zelf een van de grootste pestkoppen van de klas. En het slachtoffer was toen Ella Vogelaar, die dan wel geen heel grote neus had, maar wel rare rode kabouterlaarsjes waar je haar mee kon pesten. En onmodieuze linkse ideetjes.

Mariëtte deed dat pesten samen met Wouter Bos en Lilianne Ploumen, zoals we allemaal weten. Wouter en Lilianne: het populaire stel van de klas. En daar mocht Mariëtte dan een beetje bijhoren, stel ik mij zo voor. En zoals dat vaak is met mensen die er mogen bijhoren; die zijn zelf niet zo leuk. Die kleven aan bij de populaire types, omdat ze zelf niet weten hoe ze grappig en aantrekkelijk uit de hoek moeten komen.

En ze zijn natuurlijk het fanatiekst in het pesten van de underdog, omdat ze zélf elk moment underdog kunnen worden.

Tot zover mijn politiek-psychologische analyse van de koude grond (die overigens wel geheel klopt).

Nu even over de nieuwe situatie. Wouter en Lilianne nemen het voor Mariëtte op via Wouter Bos’ weblog. Ze hebben heel koddig speciaal voor deze heikele situatie samen een BosPloumenBlog geschreven, die qua toon nogal afwijkt van de gebruikelijke blogjes van Wouter Bos. (Zijn blogjes lezen meestal als het hysterische dagboek van een nichterige tienerjongen. Ik citeer: ‘De afgelopen weken was mijn agenda weer een gekkenhuis’ en ‘Zo, de jetlag viel mee, gaap.’)

Maar nu heeft het blog ineens een dwingende toon, met lelijke zinnen als ‘We moeten we het niet willen hebben over Mariëtte Hamer’. (Dat maak ik zelf wel uit, BosPloumenBlog). En: ‘En nu aan het werk allemaal!’ (Dat maak ik ook zelf wel uit, BosPloumenBlog.)

Maar het zieligste is nog: met dit blogje verkopen ze Mariëtte Hamer de doodklap. Want van niets word je een ergere loser, dan als de twee populairste kinderen van de klas het eventjes halfbakken voor je opnemen.

Lees alle eerdere columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius