Een goede start

(Foto Peter van Rijswijk / WFA) WFA00;HSL in Madurodam,Jelte van Nieuwehoven {pvda] en Peter Verdaasdonk [Madurodam] stellen trein in gebruik. Rijswijk, Peter van

Er was wat vertraging, pakweg twee jaar, maar begin september werd toch het eerste stuk HogeSnelheidsLijn (HSL) in Nederland geopend. Na nog wat technische problemen rijdt sinds begin deze week de Fyra weer tussen Amsterdam en Rotterdam, en als alles volgens plan gaat, kun je vanaf medio december in drie uur en achttien minuten van Amsterdam naar Parijs.

In de miniatuurstad Madurodam, in Den Haag, hebben ze in ieder geval alvast vol vertrouwen de mini-HSL gelanceerd. Die is „verrijkt met markante werken op het gebied van infrastructuur” zoals de tunnel onder het Groene Hart en de brug over het Hollandsch Diep, zo vertelt het persbericht. Verder op het tracé van 150 meter: het spoorviaduct bij Bleiswijk en de kruising A4 bij Hoogmade.

Directeur Peter Verdaasdonk van Madurodam en OV-ambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven kijken enthousiast toe naar het lancerende vuurwerk. Een van de belangrijkste notabelen in Madurodam lijkt te ontbreken: de burgemeester.

Elk jaar wisselt de helft van de gemeenteraad van Madurodam, die bestaat uit Haagse middelbare scholieren. Burgemeester Friso Wesseling (17) uit Voorburg, was gisteravond telefonisch niet bereikbaar om meer over de miniatuur HSL te vertellen.