ECB houdt rente op 1 procent

Venetië, 9 okt. - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone zoals verwacht voor de vijfde achtereenvolgende maand onveranderd gelaten. De rente blijft daardoor op het historisch lage niveau van 1 procent, maakte de ECB gisteren na afloop van de maandelijkse rentevergadering bekend. De economie van de eurozone herstelt langzaam van de diepe recessie, stelde ECB-president Jean-Claude Trichet op een persconferentie na de vergadering in Venetië. Er is echter nog veel onzekerheid. Zo kan de groei positiever uitvallen dan verwacht als de stimuleringsmaatregelen van overheden sterker werken, de arbeidsmarkt minder hard achteruit gaat of de internationale handel sneller stijgt dan nu wordt voorspeld. Het herstel wordt nog altijd bedreigd door de problemen in de financiële sector, de kans op een verdere stijging van de olieprijs en een toename van protectionistische maatregelen.