Dichtbij de terroristen

Still uit ‘Sleeper Cell’

Dvd tv-serie

Sleeper Cell €34,99 * * * *

De vijand is al onder ons. Dat post-9/11-trauma is uitgebuit in veel films en tv-series, en ook Sleeper Cell vertrekt vanuit die gedachte. Wat de serie onderscheidt, is dat we de vorming en voorbereidingen van deze ‘slapende cel’ met moslimextremisten op de voet volgen.

De groep is geïnfiltreerd door FBI-agent Darwyn al-Sayeed (Michael Ealy), zelf een praktiserend moslim, die zijn koranteksten kent. Zijn tegenspeler is de geslepen en slimme Faris al-Farik, leider van een op zijn zachtst gezegd nogal gemêleerde groep: een Bosnische moslim die werkt als scheikundeleraar, een grote, blonde Amerikaan, werkend in een bowlinghal, en een onbesuisde Fransman die werkt als gids.

Aanvankelijk is er een zesde groepslid, maar deze is slordig en Al-Farik besluit dat hij moet sterven. Hij laat de man tot aan zijn hoofd ingraven, waarop de groepsleden hem stenigen.

Het is een macabere scène die de kijker nog lang achtervolgt en die scherpt aangeeft hoe waanzinnig en meedogenloos Al-Farik is. Zijn bruutheid, die plots aan de oppervlakte kan komen, verklaart ook de aanhoudende spanning, die onderhuids gaat als de plannen voor een vernietigende aanval op de VS langzaam duidelijk worden.

Als beklemmende actieserie is Sleeper Cell veel beter geslaagd dan als psychologische tekening van de karakters. De potentie van een moslimheld als Darwyn wordt kennelijk niet gevoeld door de makers. Hij blijft steken bij de belegen constatering dat „deze mannen niets te maken hebben met waar zijn geloof voor staat”. Uiteraard staat Darwyn voor een vriendelijker uitleg van de islam, maar zijn innerlijk conflict wordt klein gehouden. Ook als er doden vallen. Kleine aantallen slachtoffers zijn acceptabel als het een groter dodental voorkomt – ook een post-9/11-overtuiging.

Hoewel de kijker voortdurend in de aanwezigheid van de extremisten verkeert, worden hun motieven nauwelijks invoelbaar. Er is een eendimensionale haat, tegen decadentie, ongeloof, de hypocrisie van de VS en zo meer.

Zo ongelaagd is ook Al-Farik, maar acteur Oded Fehr maakt een charismatische engerd van hem. Met zijn onbewogenheid en gladde charme is hij een vijand die je wel wilt leren kennen.

    • Ron Rijghard