Buitenland - En Verder

Antwerpen

Het Antwerpse Museum voor Hedendaagse Kunst MHKA onderging het afgelopen jaar een flinke opknapbeurt. De groots opgezette (her)openingsexpositie Textiles – Kunst en het sociale weefsel onderzoekt de redenen van kunstenaars om textiel in hun werk te gebruiken. Vaak blijkt het te gaan om complexe lagen van sociale en politieke betekenis over te brengen. Werk, cultuur, identiteit, protest en demonstratie zijn belangrijke thema’s. De mooie tentoonstelling geeft met het werk van tientallen internationale kunstenaars een meer conceptuele dan mediumspecifieke blik op divers werk zoals sculpturen, installaties, tapijten, boeken, spandoeken, fotografie en film. T/m 3 jan MHKA, Leuvensestraat 32, Antwerpen, di t/m zo 11-18u. Inl 0032 32609999 en www.muhka.be

Gent

Max Beckmann, Fernand Léger en de Chinese avant-garde 1920-1940 leveren het Museum voor Schone Kunsten in Gent stof voor drie exposities over (in tijd) min of meer vergelijkbare onderwerpen. Met twee schilderijen en een keuze uit de grafiek uit het Von der Heydt-Museum in Wuppertal wordt Beckmanns werk uit de periode 1911-1923 belicht. Het MoMa in New York leende Légers monumentale doek Le Grand Déjeuner (1921) uit, waarmee het museum de invloed van Léger op de Vlaamse schilderkunst laat zien. Roar China! ten slotte toont de Chinese reactie op het Europese modernisme en op de grafiek van de Belg Frans Masereel. 17 okt t/m 7 feb, Museum voor Schone Kunsten, Citadelpark, Gent, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 9240 0700 en www.mskgent.be

Antwerpen

Het Antwerpse fotomuseum exposeert met Dolen -Onderweg in Europa de neerslag van een reis door achttien Europese landen die de Belgische (pers)fotograaf Michiel Hendryckx (1951) kortgeleden maakte. Hendryckx was van Italië en Roemenië tot Polen, Noorwegen en Ierland op zoek naar zijn ‘bronnen’ als fotograaf, en niet als nieuwsjager (die hij niet is). De beelden, vaak gemaakt met een standaard 50mm-lens en in het vertrouwde zwart-wit van de krantenjournalist, tonen een ‘objectieve’ wereld zonder spektakel en sensatie. Simpele beelden zijn het -bijna, want Hendryckx is een door de wol geverfde fotograaf. T/m 3 jan FotoMuseum Waalsekaai 47, Antwerpen, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 32429300 & www.fotomuseum.be

Benediktbeuern

In een schitterend klooster komen deze herfst zangers bijeen voor het festival Vocale. Ze zingen Mendelssohns oratorium Elias. Iedereen mag meedoen met de repetities – maar voor het slotconcert moet je uitverkoren zijn. Niet getreurd, je kunt ook workshops volgen of wandelen in de steile Beierse bergen. Van 11 t/m 18 okt. Info: www.europäischechorakademie.de en 0049-308264727.

Weimar

De Güldener Herbst brengt het publiek naar de plekken waar prachtige muziek ontstond. Van Händel, Haydn en Hummel, van Bach, Purcell en Corelli. In Weimar, Erfurt en andere Thüringse stadjes staan kastelen en kerken open voor delicate concerten. Films en rondleidingen completeren het aanbod. T/m 18 okt. Inl: 0049-1805 055505 en www.amt-ev.de.

Gera

Een labyrint van gangen, holen en duistere nissen strekt zich uit onder het oude centrum van Gera. Hier bewaarde men ooit het bier. Nu vormen de Geraer Höhler het decor voor een expositie. Je kunt met een boot wegvaren, naar geheimzinnige echo’s luisteren of met spiegelende prisma’s spelen: de toeschouwer wordt gegarandeerd onderdeel van de kunstwerken. T/m 31 okt. Inl www.hoehlerbiennale.de en 0049-3658321300.