boekberichten

Amazon betaalt schadevergoeding in ‘Kindlegate’

Webwinkel Amazon zal een schadevergoeding van 150.000 dollar betalen in de zogenoemde ‘Kindlegate-affaire’. Dat meldt de Los Angeles Times. De Amerikaanse scholier Justin Gawronski had een rechtszaak tegen Amazon aangespannen, nadat de webwinkel zonder toestemming zijn elektronische versie van George Orwells 1984 en Animal Farm van zijn Kindle e-reader had verwijderd. Daarbij verloor de 17-jarige scholier niet alleen het boek, maar ook zijn toegevoegde notities. Amazon heeft beloofd dat het niet meer zal overgaan tot het wissen van e-books van zijn cliënten. Gawronski wilde een schadevergoeding voor alle Kindle-gebruikers. Die krijgen nu 3,20 dollar, de kostprijs van het boek. Gawronksi krijgt een onbekend bedrag. Een deel van de schadevergoeding gaat naar een goed doel.

Oeroeg vertaald in het Bahasa Indonesia

Oeroeg, de roman van Hella Haasse uit 1948, is in het Bahasa Indonesia vertaald. Bij de presentatie in Jakarta noemde de 70-jarige Indonesische schrijver Putu Oka Sukanto Oeroeg ‘een belangrijk boek dat ons inzicht geeft in een tijd uit onze geschiedenis’. Ook zijn collega Radhar Panca Dahana (1965) gaf aan dat de vertaling nuttig is. „De geschiedenis van Indonesië is, net als ieder individueel levenspad, vol van breuken en onverwachte, harde wendingen”, zei hij. „Literatuur verwoordt de dromen in ons leven, dat heeft Haasse ook gedaan.” Eerder verschenen het toneelstuk Een draad in het donker, en de boeken Heren van de thee en Sleuteloog van Haasse in het Bahasa Indonesia. Oeroeg is dit jaar het boek van de campagne Nederland Leest die binnenkort van start gaat.

Nu ook hybride boek, de ‘vook’ op je laptop

De Amerikaanse uitgever Simon & Schuster heeft vorige week een nieuw multimediaal e-bookproduct op de markt gebracht. In deze ‘hybride boeken’ zijn videofragmenten in de tekst geïntegreerd. Deze zogenoemde vooks kunnen worden gelezen op computer, i-Phone of iPodtouch. Bij de non-fictietitels worden de video’s aangewend om praktische tips uit het boek, zoals oefeningen of recepten, te demonstreren. Bij de ‘fictievooks’ illustreren de video’s bepaalde scènes. De ‘vooks’ zijn niet bruikbaar voor e-readers.

Wellicht Prix Médicis étranger voor Bakker

Gerbrand Bakker, auteur van het boerenepos Boven is het stil, is een van de kanshebbers van de prestigieuze Franse Prix Médicis étranger, met de vertaling Là-haut tout est calme. Op de lijst met genomineerden staan verder de Amerikaan Dave Eggers, de Albanees Ismaël Kadare, de Chinees Mo Yan en de Rus Vladimir Makanin. Ook Joseph O’Neill is met Netherland een kanshebber. De prijs wordt op 4 november uitgereikt.

Zie ook: papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl