Bijna vijftig doden door bom Peshawar

Bij een bomaanslag op een bus in de Pakistaanse stad Peshawar zijn vandaag zeker 49 doden gevallen. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag met een bomauto, die plaatshad in de drukke wijk Khyber Bazaar, terwijl de bus passeerde.

Het is een van de dodelijkste aanslagen in Pakistan dit jaar. De bus werd door de aanslag de lucht in geslingerd en landde op zijn zijkant. Ruim honderd gewonden zijn naar een ziekenhuis in de stad gebracht, dat nu overvol is.

De Pakistaanse Talibaan, een alliantie van militante moslimextremistische groepen die opereert vanuit de nabijgelegen tribale grensregio’s, heeft de afgelopen weken geregeld van zich laten horen met aanslagen. Terrorisme-experts vermoeden dat de beweging wil aantonen dat zij zich heeft herpakt na de dood van haar leider Baitullah Mehsud, in augustus.

Ook kan de reeks aanslagen gezien worden als een waarschuwing tegen het leger, dat een groot offensief in het bolwerk Zuid-Waziristan voorbereidt. Hoge officieren spreken over die operatie als „de moeder aller veldslagen”.

Eerder vandaag staken militanten bij Peshawar een tankwagen met brandstof voor de westerse troepen in Afghanistan in brand.

Het invloedrijke Pakistaanse leger heeft deze week bezwaar gemaakt tegen het Amerikaanse hulpprogramma dat het Congres in Washington vorige week heeft goedgekeurd. Volgens dat plan wordt de komende vijf jaar 7,5 miljard dollar uitgetrokken voor ontwikkelingsprojecten, met de gedachte om zo het extremisme te ondermijnen. Het plan is gekoppeld aan de Pakistaanse inzet in de strijd tegen terroristen.

Een van de Amerikaanse voorwaarden is dat de Pakistaanse regering de controle moet hebben over het leger, inclusief het militare budget, de commandoketen en de belangrijkste benoemingen. Het leger is sinds de oprichting van de Pakistaanse staat de machtigste institutie in het land, en biedt bescherming aan een aantal jihadistische groeperingen die oorspronkelijk werden ingezet tegen India in de strijd om de betwiste deelstaat Kashmir, maar de laatste jaren steeds vaker aanslagen in eigen land plegen en samenwerken met de Talibaan. (AP, Reuters, AFP)