Aanslag op ambassade India in Kabul: 17 doden

Voor de tweede keer in vijftien maanden is er gisteren een zware zelfmoordaanslag gepleegd op de Indiase ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Daarbij zijn zeker zeventien doden en ruim tachtig gewonden gevallen. Het ambassadepersoneel bleef ongedeerd. De Talibaan hebben de aanslag opgeëist.

„De zelfmoordenaar kwam naar de buitenmuur van de ambassade met een auto die was volgeladen met explosieven en had duidelijk de ambassade als doelwit”, zei de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Nirupama Rao in New Delhi.

Volgens hem waren de explosieven even zwaar als bij de aanslag vijftien maanden geleden, maar is de schade kleiner doordat sindsdien veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Een van de maatregelen is een metershoge betonnen muur. Na de aanslag vorig jaar werd de straat, waar ook het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt, afgesloten voor verkeer. Sinds enkele weken was die blokkade weer opgeheven.

India speelt een belangrijke rol in Afghanistan. Het levert honderden miljoenen dollars aan hulpprogramma’s, zeer tegen de zin van Pakistan, dat onder druk van de Verenigde Staten staat om meer actie te ondernemen tegen de Talibaan. Pakistan ziet in de Indiase invloed in Afghanistan een bedreiging door zijn oosterbuur vanuit het Westen.

Pakistan bereidt momenteel een belangrijk militair offensief tegen de Talibaan voor, in de tribale regio Zuid-Waziristan. Daar bevinden zich de bolwerken van de Pakistaanse Talibaan. De strijd zou ook zijn gericht tegen vermoedelijk enkele duizenden Oezbeekse jihadisten die daar hun toevlucht hebben gezocht. (AP, Reuters)