7 symbolen voor vrede

1 Het V-teken. De Britse leider Winston Churchill gebruikte het V-teken tijdens de Tweede Wereldoorlog als teken voor overwinning (V = victory). In de jaren 60 werd het ook een symbool voor vrede. Inmiddels wordt het symbool (met de palm naar binnen gericht) soms ook als belediging beschouwd.

2 De witte klaproos. In de Eerste Wereldoorlog werd de rode klaproos symbool voor de killing fields. De witte klaproos is sinds 1933 – met name in Engeland – bekend als symbool van de vredesbeweging, geïntroduceerd door Women’s Co-operative Guild. Zij wilden er alle door oorlog omgekomen slachtoffers mee herdenken.

3 De Italiaanse Pace-vlag. De regenboog is een Joods vredessymbool, maar de regenboogvlag werd voor het eerst gebruikt tijdens een vredesmars in Italië in 1961. In 2002 hingen veel Italianen de vlag aan hun balkons als protest tegen de oorlog in Irak.

4 Het Japanse Kanji-symbool voor vrede. Het Kanji is een van de drie Japanse schriften en gebaseerd op het Chinese hanzi-schrift. Het Kanji vredessymbool is populair onder westerlingen als tatoeage.

5 De gevouwen kraanvogel. De witte kraanvogel wordt in Japan gezien als vredesvogel en het vouwen van duizend kraanvogels brengt volgends de traditie geluk en gezondheid. Het origami-kraanvogeltje werd internationaal bekend door Sadako Sasaki, een Japans meisje dat aan leukemie leidde als gevolg van de bom op Hiroshima. Zij hoopte met het vouwen van duizend kraanvogels weer beter te worden en in een vredige wereld te leven. Ze stierf in 1955 op 11-jarige leeftijd, naar verluidt na het vouwen van 644 vogels, maar haar verhaal ging de hele wereld over.

6 Het ban-de-bom-teken. Dit internationale vredesteken werd in 1958 ontworpen door de Britse kunstenaar Gerald Holtom, in opdracht van een campagne voor kernont-wapening.

7 De witte duif met oijftak. De duif is een christelijk symbool voor vrede, dat is gebaseerd op het verhaal van Noach. De duif brengt een olijftak terug naar de Ark.

De rubriek ‘De Lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede.