4 redenen om tv te kijken

John Cusack gaat logeren in 1408 This photo provided by The Weinstein Company shows John Cusack in "1408." (AP Photo/The Weinstein Company/David Appleby) AP

1 horror

1408

RTL5, 20.30-22.35u.

John Cusack speelt een sceptische spookhuizenboekenschrijver die wel een nachtje wil slapen in 1408, een spookkamer in een sjiek hotel in New York. Samuel L. Jackson mag even luguber gluren als de manager die hem van zijn plannen af wil houden. Het is een effectief filmisch basisgegeven: de behekste ruimte als metafoor voor de getroebleerde psyche van zijn hoofdpersoon. In dit geval was het vooral de computerafdeling die zich heeft uitgeleefd. Alles wat Stanley Kubrick in die andere Stephen King-verfilming over een getormenteerde schrijver The Shining (1980) binnen vier muren propte, zit erin, tot aan een sneeuwstorm toe.

2 voetbalpraat

Voetbal International

RTL7, 21.30-22.55u.

Voetbaltalkshow waarin Wilfred Genee discussies leidt over de laatste ontwikkelingen. In een eeuwige haat-liefdeverhouding met Johan Derksen en met (vaste) gasten analyseert hij wedstrijden, strategieën en hoofdrolspelers.

3 korte film

Maite was hier

Ned.2, 22.50-23.35u.

De veertienjarige Maite heeft een terminale ziekte. ’s Nachts dwaalt ze met rollend infuus door het ziekenhuis en bezoekt slapende patiënten totdat ze besluit voor het leven te kiezen, met alle consequenties van dien. (Boudewijn Koole, 2009)

4 docu

Roman Polanski – een leven lang achtervolgd

Ned.2, 23.35-01.15u.

Filmmaker Roman Polanski overleeft de oorlog, maar verliest zijn moeder in Auschwitz. In 1969 wordt zijn zwangere vrouw Sharon Tate op brute wijze vermoord door de aanhangers van Charles Manson. In 1977 wordt hij gearresteerd op verdenking van onwettige seksuele handelingen met de toen dertienjarige Samantha Geimer. Hij vlucht naar Europa en komt zelfs de Oscar die hij wint voor zijn film The Pianist niet ophalen. Vorige maand werd de regisseur alsnog gearresteerd in Zwitserland voor dit oude vergrijp. Deze documentaire (uit 2008, dus voor de arrestatie) geeft een unieke inkijk in de mechanismen en overwegingen die leidden tot Polanski’s vlucht uit de VS.