Zweden wacht nog met samenstellen Commissie

Huidig EU-voorzitter Zweden kan niet beginnen met consultaties over de nieuwe eurocommissarissen, zolang Tsjechië het Verdrag van Lissabon niet heeft goedgekeurd. De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt heeft dat gisteren in Brussel gezegd.

Het nieuwe verdrag is van invloed op de omvang van de Europese Commissie. Als het wordt aangenomen, houdt elke lidstaat recht op een eigen eurocommissaris. Gebeurt dat niet, dan moet er minstens één eurocomissaris minder komen.

Nu de Ieren vorige week ja hebben gezegd tegen het verdrag, moeten alleen de Poolse en de Tsjechische president hun handtekening nog zetten. De Pool Lech Kaczynski heeft beloofd dat deze week te doen, de opstelling van zijn Tsjechische collega Václav Klaus blijft onduidelijk.

Reinfeldt, voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en voorzitter Jerzy Buzek van het Europees Parlement onderstreepten tijdens een persconferentie dat ze het ratificatieproces in Tsjechië „respecteren” en Klaus niet onder druk willen zetten.

De zittingstermijn van de Europese Commissie zit er eind deze maand op. Waarschijnlijk zal ze nog zeker twee maanden langer moeten aanblijven.

De Tsjechische premier Jan Fischer probeerde de overige EU-lidstaten gisteren gerust te stellen. Hij verzekerde dat Klaus het nieuwe verdrag zal tekenen. Klaus wacht nog tot het Constitutioneel Hof in zijn land een klacht van senatoren heeft bekeken dat het EU-verdrag in strijd zou zijn met de Tsjechische grondwet.

Dat hof heeft die klacht ondertussen deels ongegrond verklaard. De eurosceptische senatoren betoogden dat voor de overdracht van bepaalde nationale bevoegdheden aan Brussel een drievijfde meerderheid in het parlement nodig is. Volgens de rechters is een simpele meerderheid voldoende, zoals in de wet staat. Het hof buigt zich nog over een ander deel van de klacht: het moet beslissen of de EU een ‘internationale organisatie’ of een ‘superstaat’ is. (AP,ANP)