Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de waarde van DNA-onderzoek als bewijslast, naar aanleiding van de Puttense moordzaak waarin morgen een uitspraak wordt gedaan. Op 20 mei 2008 is Ron P. aangehouden op verdenking van verkrachting van en moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in 1994. Hij is gearresteerd omdat het Nederlands Forensisch Instituut ontdekte dat het sperma op het lichaam van de vermoorde vrouw overeenkwam met het DNA-materiaal van de verdachte. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. De Amersfoortse predikant Gertjan Goldschmeding kwam in het nieuws vanwege zijn omstreden visie op het slaan van kinderen. Een onderzoek naar de rol van de predikant en gesprekken met een aantal ex-leden en nauw betrokkenen bij de gemeente. Die vertellen hoe groot de invloed op hun persoonlijke leven was van de in opspraak geraakte voorganger. Ned.2, 20.25-20.50u.

Koppen. De organisatie Te Gek probeert met radio- en tv-spots het taboe op psychische ziektes en opname in een psychiatrisch ziekenhuis te doorbreken. De manisch-depressieve Elisabeth (43) en de depressieve Myriam (41) vertellen openhartig over hun problemen. In België krijgt één op de vier mensen psychische problemen, volgens de programmamakers. Eèn, 20.45-21.20u.

Nova/Den Haag vandaag. Aandacht voor de behandeling van de begroting van Algemene Zaken in de Tweede Kamer en het debat over het koningshuis. Verder een reportage over de Zambiaanse econome Dambisa Moyo, die in haar boek Dead Aid pleit voor het stoppen met ontwikkelingshulp, ‘dé oorzaak van veel rampspoed en hardnekkige armoede in Afrika’. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Remco Vrijdag, Jelka van Houten en Vera Mann praten over hun rollen in de nieuwe komische musical Dromen Zijn Bedrog. Ook regisseur Frank Lammers is te gast. Zangeres Jody Kean treedt op, tafelheer is Giel Beelen. Ned.3, 19.30-20.22u.

Triana. Politiek discussieprogramma met Joost Karhof. Kamerleden van de PVV over de kosten van allochtonen, Bert Koenders, staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking, over de besteding van de ontwikkelingsgelden en de hoogte daarvan, het Kamerlid Sabine Uitslag van het CDA over de rockband waar ze in zingt, royaltykenner Philip Dröge over de kosten van het koningshuis die steeds meer weerstand oproepen, politiek columnist Peter Middendorp over zijn boek De lachende derde over minister-president Jan Peter Balkenende. Eén, 22.10-23.00u.

Pauw & Witteman. Actrice Halina Reijn vertelt over haar eerste solovoorstelling, La Voix Humaine, bij toneelgroep Amsterdam. Ruud van Boom, advocaat van Ronald P., verdachte van de Puttense moordzaak, vertelt over de laatste ontwikkelingen bij de rechtszaak. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

De keuringsdienst van waarde: Gamba. Consumentenprogramma over eten. Nieuwe serie afleveringen. Onderzoek naar de eigenschappen van de gamba. Is het een grote garnaal? En de jumbogarnaal dan? Om dan nog maar te zwijgen over de reuzengarnaal, de tijgergarnaal en de scampi. Ned.3, 20.30-21.00u.

Met niets begonnen. Marc Dik ontmoet miljonair en ontdekkingsreiziger Jan Klijn. Een notenkraampje op de markt groeit dankzij de ontdekkingen van Klijn uit tot een miljoenenimperium. Door zijn reislust en bewijsdrang weet hij tal van exotische noten met succes in Nederland te verkopen. Ned.1, 22.30-23.00u.

Andere tijden. Schedels meten in Afrika. Geschiedenismagazine. Aandacht voor de Tellem-expeditie. De zoektocht in 1964 naar de oorsprong van het Tellemvolk, op de voet gevolgd door een televisieploeg, verloopt niet vlekkeloos. Expeditieleden belanden in grensconflicten, mijnenvelden, worden ziek en ploegen zich moeizaam een weg door de Sahara. Ned.2, 21.25-22.00u.

documentaire

Holland Doc: De nieuwe elite. Documentaire van Mirjam Bartelsman. De gymnasiumleerlingen van nu vormen de elite van straks. Hoewel de meeste Nederlandse gymnasia nog witte bastions zijn, heeft op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam ruim 20 procent van de leerlingen een niet-westerse achtergrond. Daarmee is het Erasmiaans het zwartste gymnasium van Nederland. De documentaire geeft een portret van zes leerlingen. Ned.2, 22.50-23.55u.