Vitesse raakt zijn boegbeeld kwijt

De Afrikaanse vechtarend Hertog is dood. Het boegbeeld van Vitesse is gisteren overleden aan de gevolgen van een schimmelinfectie. Hertog is één jaar geworden.

De roofvogel was sinds augustus vorig jaar de mascotte van de voetbalclub uit Arnhem en vloog voor elke thuiswedstrijd een paar rondjes over het veld. Hertog stond symbool voor de onverzettelijkheid, kracht, schoonheid en eigenzinnigheid die Vitesse wil uitstralen. Zijn beeltenis wordt gebruikt in allerlei uitingen, waaronder het clublogo.

Hertog was populair bij het publiek en kreeg meer media-aandacht dan de meeste spelers. Binnen korte tijd verwierf de arend een cultstatus bij Vitesse. Zo werd de sleutelhanger met een foto van Hertog het meest verkochte item bij de fanshop in Gelredome. De verkoper bij de fanshop: „Er is echt geen speler van ons die bij die aantallen in de buurt komt.”

Twee weken geleden werd Hertog getroffen door aspergillose. Afgelopen zaterdag werd hij opgenomen in een dierenkliniek. „Gisterochtend was hij even aan de betere hand, maar dat was van korte duur”, verklaart dierenarts en roofvogelspecialist Frank Verstappen op de website van Vitesse. „Na het middaguur ging zijn toestand snel achteruit en rond 15.00 uur is hij overleden We wisten dat de kans bestond dat Hertog de infectie niet zou overleven, Aspergillose is een bekende doodsoorzaak bij roofvogels. De schimmel heeft in een vogellichaam hetzelfde effect als kanker bij mensen.”

Woordvoerder Ester Bal van Vitesse verklaart op de website: „Een vechtarend kan veertig jaar oud worden en is in tegenstelling tot veel spelers en trainers geen passant. Dat Hertog zo kort bij ons is geweest is zeer spijtig. Wij zullen ons blijven spiegelen aan alles waar deze vogel voor stond. Hertog leeft voort in ons clublogo en in onze symboliek.”

De club beraadt zich over een opvolger van Hertog.