Vijf jaar cel voor open tv-gesprek over seks

Een Saoedische rechtbank heeft de zogenoemde ‘seksopschepper’ tot vijf jaar gevangenis en 1.000 zweepslagen veroordeeld, omdat hij in een tv-talkshow in detail over zijn seksuele ervaringen had uitgeweid. Dat heeft zijn advocaat, Sulaiman al-Jumaie, gisteren bekendgemaakt. Jumaie omschreef het vonnis als „overhaast en geveld onder publieke druk ” en kondigde aan beroep aan te tekenen.

Drie andere mannen die eveneens in het programma ‘Vrijmoedige Rode Lijnen’ van de Libanese zender LBC verschenen, kregen twee jaar cel en 300 zweepslagen. Eerder al hadden de autoriteiten de kantoren gesloten van LBC, waar de Saoedische prins Alwaleed bin Talal het voor het zeggen heeft.

In de show, die in juli werd uitgezonden, vertelde de 32-jarige Mazen Abdul Jawad hoe hij zijn seksuele leven was begonnen en besprak hij zijn seksuele vaardigheden. Ook toonde hij erotische hulpmiddelen. Met zijn drie vrienden voerde hij een discussie over wat hen opwond.

In het ultraconservatieve Saoedi-Arabië veroorzaakte het programma grote opschudding. Honderden mensen dienden een klacht in tegen Abdul Jawad. De gescheiden vader van vier kinderen zei te zijn bedrogen door de programmamakers, die de afspraak niet waren nagekomen hem niet herkenbaar in de uitzending te brengen. (AP)