'Vechters op strand vormden bende'

In ieder geval drie mannen die zijn aangehouden voor relschoppen in Hoek van Holland worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Anderen die zijn aangehouden worden verdacht van openlijke geweldpleging, maar zover bekend niet specifiek van geweldpleging tegen de politie. Door opstootjes te veroorzaken eerder die avond zouden de verdachten in de redenering van justitie mede verantwoordelijk zijn voor de enorme chaos en het geweld tegen de politie later op de avond.

Dinsdagavond toonde de politie foto’s van verdachten in het programma Opsporing Verzocht. Er kwamen 32 tips binnen, zes verdachten hebben zich na de uitzending zelf bij de politie gemeld. De verdachten meldden zich op politiebureaus in Capelle aan den IJssel en Rotterdam.

Het is niet voor het eerst dat het OM zich bij rellen beroept op artikel 140, over lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat gebeurde nadat Ajax-supporter Carlo Picornie werd gedood in Beverwijk, en toen Ajax-fans het supportershonk van ADO bestormden in februari 2006. Beide keren werden relschoppers vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie, maar beide keren lukte het het OM niet dit te bewijzen. Advocaat Frank van Ardenne, die vier van de elf verdachten verdedigt: „Uit de dossiers blijkt op geen enkele wijze deelname aan een criminele organisatie.”

Op het feest Sunset Grooves op 22 augustus braken tegen middernacht rellen uit tegen politieagenten, die daarop om zich heen schoten. Een 19-jarige Rotterdammer werd dodelijk getroffen door een politiekogel.

De Rijksrecherche en het COT onderzoeken de incidenten. De onderzoeken kunnen enkele maanden in beslag nemen.