V-raad praat toch over rapport Goldstone

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bespreekt 14 oktober op verzoek van Libië het rapport van de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone over oorlogsmisdrijven door Israël en Hamas in de Gazastrook. Daartoe is de reguliere maandelijkse discussie over het Midden-Oosten een week vervroegd.

In de Arabische wereld, en speciaal onder de Palestijnen, is onrust ontstaan nadat de VN-Mensenrechtenraad had besloten een stemming over het rapport-Goldstone tot maart uit te stellen. Dat volgde op het besluit van de Palestijnse president Mahmoud Abbas de officiële Palestijnse steun voor de resolutie in te trekken. Hij handelde weer onder zware druk van Washington, dat had aangevoerd dat het vredesproces schade zou oplopen als de Mensenrechtenraad het rapport zou bekrachtigen. Volgens premier Netanyahu zou Israël in dat geval zijn handen aftrekken van het vredesproces.

De VS stemden gisteren in met het compromisvoorstel om niet een speciale zitting aan het rapport te wijden, maar het op zijn reguliere zitting te bespreken. De Amerikaanse vertegenwoordiger waarschuwde tegelijk dat Washington niet zal instemmen met verdere actie voortvloeiend uit het debat op 14 oktober.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, verklaarde vanochtend voor de staatsradio niet te geloven in een alomvattend vredesakkoord met de Palestijnen en dat ook te zullen zeggen tegen de Amerikaanse Midden-Oostengezant, George Mitchell, die hij enkele uren later zou ontmoeten. Mitchell is gisteren gearriveerd voor een nieuwe inspanning om het lang geleden vastgelopen vredesproces weer op gang te brengen.

Lieberman zei „duidelijk te gaan zeggen dat er conflicten zijn die niet tot een alomvattende oplossing leiden, zoals in Cyprus, en dat de mensen leren ermee te leven”. Wie gelooft dat Israël en de Palestijnen het wel eens kunnen worden „wekt illusies en sleept ons mee naar een algemeen conflict”, zei hij. Het doel van de huidige vredesinspanningen zou volgens hem beperkt moeten blijven tot een interim-akkoord. (Reuters, AP, AFP)