`Turkije ligt op vaste koers voor toetreding tot Europese Unie`

Den Haag. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, heeft gisteren in Den Haag benadrukt dat Turkije nog steeds op EU-koers ligt. De recente vertraging in het gecompliceerde toetredingsproces, waar zijn Nederlandse collega Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) over sprak, moet volgens Davutoglu niet worden overdreven. Turkije wil volwaardig lid worden en werkt daar hard aan. Europa moet het Turkse streven volgens Davutoglu objectief tegemoettreden en geen nieuwe politieke obstakels verzinnen. Hij kreeg bijval van Verhagen die meende dat je ”tijdens de wedstrijd de doelpalen niet mag verplaatsen”. De twee bewindslieden spraken elkaar uitvoerig over onder meer de Turkse hervormingsagenda voor toetreding tot de EU, de economische crisis, energievraagstukken zoals de Nabucco-pijpleiding door Turkije en kwesties in de Turkse regio.