Tsjechië zal verdrag dit jaar tekenen

De Tsjechische president Václav Klaus zal het Verdrag van Lissabon voor het einde van het jaar tekenen. Dat heeft de Tsjechische premier Jan Fischer gezegd in een poging EU-leiders gerust te stellen.

„Er is geen reden voor ongerustheid in Europa”, zei Fischer. Ik ben er volledig van overtuigd dat het probleem in Tsjechië niet is ‘ja’ of ‘nee’, maar ‘wanneer’.”

De ratificatie van het Verdrag van Lissabon, de opvolger van de verworpen Europese Grondwet, is bijna afgerond, nadat de Ierse kiezers er vorige week per referendum mee instemden. Alleen de handtekeningen van de Poolse president Lech Kaczynski en van de Tsjechische president Vaclav Klaus, twee tegenstanders van het verdrag, ontbreken nog. Uit Polen komen tegenstrijdige berichten. Een zegsman van de president zei dat Kaczynski het verdrag zondag zou tekenen. Dat werd vanmiddag door zijn tweelingbroer Jaroslaw, ex-premier en oppositieleider, en een tweede adviseur van de president meteen weer ontkend.

Klaus kan het verdrag pas tekenen wanneer het Tsjechische Constitutionele Hof zich heeft uitgesproken over een klacht tegen ‘Lissabon’ van zeventien senatoren. Voorstanders van het verdrag zijn bang dat Klaus wil wachten tot er volgend voorjaar verkiezingen zijn in Groot-Brittannië. Verwacht wordt dat de Conservatieven daar dan aan de macht komen en zij hebben beloofd alsnog een referendum te houden over het Verdrag van Lissabon als dat dan nog niet in werking getreden is.

Premier Fredrik Reinfeldt van Zweden, momenteel EU-voorzitter, kwam gisteren naar Brussel voor spoedoverleg over de kwestie. Zijn Tsjechische collega Fischer zou ook komen, maar moest afzeggen wegens problemen met zijn vliegtuig. Ze spraken elkaar via een videoverbinding.

Na afloop zei Reinfeldt dat de nieuwe topfuncties in de EU niet kunnen worden vervuld zo lang onduidelijk is wanneer het Verdrag precies in werking kan treden. Dat voorziet onder meer in een vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders en in een EU-minister van Buitenlandse Zaken.

De druk op Tsjechië is groot. Vandaag is de Zweedse minister van Europese Zaken, Cecilia Malmström, in Praag voor overleg, morgen Jerzy Buzek, de voorzitter van het Europees Parlement. Buzek benadrukte gisteren, net als anderen, dat „de democratische procedures in Tsjechië moeten worden gerespecteerd”.