Sponsor van RKC hekelt beleid van oude bestuur

Ben Mandemakers neemt het de afgetreden raad van bestuur van RKC Waalwijk kwalijk dat het geen reële begroting over het huidige seizoen heeft ingediend. Dinsdag werd bekend dat de hekkensluiter van de eredivisie afstevent op een tekort van ruim twee miljoen euro. Mandemakers stapte half september uit de stichting RKC, maar is nu bereid de club financieel te steunen.

„Ik vind de werkwijze van het oude bestuur zeer amateuristisch”, zegt de eigenaar van Mandemakers Keukens, dat hoofdsponsor is van RKC. „Het bestuur heeft mij altijd gegarandeerd dat de begroting sluitend was. Het is een belachelijke gang van zaken dat ik nu moet ingrijpen.”

Mandemakers gaat de club pas redden als RKC aan een aantal voorwaarden voldoet. Eén daarvan is dat de gemeente Waalwijk de huurschuld van RKC, die 612.000 euro bedraagt, kwijtscheldt. „Ik neem nu mijn verantwoordelijkheid en dat moet de gemeente ook doen. Als het niet doorgaat, ligt de schuld bij de gemeente”, aldus Mandemakers.

De gemeente gaat vandaag praten over de huurschuld van RKC, maar heeft al aangegeven waarschijnlijk niet akkoord te gaan met het kwijtschelden. Wethouder Van Dongen stelt zich op het standpunt dat RKC de financiële problemen zelf heeft veroorzaakt. „De gemeente heeft de club nog nooit gesteund. Wij doen als sponsor al zoveel en staan straks ook nog garant voor het voortbestaan van RKC”, reageert Mandemakers.

De eigenaar van de keukenmagnaat meent dat het financiële belang prevaleert boven het sportieve. „Ik zie RKC liever als gezonde club in de eerste divisie dan als noodlijdende club in de eredivisie”, besluit Mandemakers.

Voorlopig lijkt degradatie onafwendbaar. De Waalwijkers wonnen slechts één van de eerste negen wedstrijden. De rest ging verloren. Met 5,7 miljoen euro heeft de Brabantse club de laagste begroting van de eredivisie. Een van de lijken die nog in de kast zitten is een onopgelost conflict tussen het oude bestuur en de spelersgroep over premies. De spelersvakbond VVCS heeft zich over dit probleem gebogen. (ANP)