Opinie

Rusland zoekt hete lucht

USA-RUSSIA/ENVIRONMENT

Russisch klimaatonderoek (Foto Reuters)Russisch klimaatonderoek (Foto Reuters)

Voor Rusland en Oekraïne is het Kyoto-protocol altijd heel aantrekkelijk geweest. Ze doen er dan ook alles aan om de voordelen ervan te behouden. Hoe dat zit valt te lezen in het nieuwste rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat rapport is geschreven in opdracht van het ministerie van VROM en evalueert de wetenschappelijke kennis op het gebied van klimaat en de internationale voorstellen voor een nieuw klimaatakkoord.

Rusland en andere voormalige Sovjet-republieken hebben in het verleden veel geld verdiend aan het ijkjaar voor het Kyoto-protocol, 1990. Dat lag voor het moment dat in het land het oude Sovjet-systeem economisch instortte. Met die instorting verdween ook veel van de zwaar, vervuilende industrie en daarmee ook veel van de bijbehorende uitstoot van kooldioxide. De rechten voor die uitstoot konden dus mooi te gelde worden gemaakt.

Dat houden we zo, moeten Rusland en Oekraïne gedacht hebben. Dus toen ze hun doelstellingen voor de reductie van CO2 voor de periode vanaf 2020 bekendmaakten, legden ze die een stuk hoger dan de verwachte uitstoot zelf. Dat levert op termijn een mooi zakcentje op. Hete lucht noemen ze dat.

Verder heeft het planbureau, dat in het rapport alle belangrijke onderwerpen die in de onderhandelingen een rol spelen laat passeren,  becijferd dat als nu alle doelstelling bij elkaar worden opgeteld, we nog ver af zijn wat het IPCC nodig acht. Alle de voorstellen bij elkaar leveren een reductie op in 2020 van 10 tot 15 procent ten opzichte van 1990. Behalve de voorstellen van Rusland en Oekraïne, komen ook die van Canada daarbij slecht uit de bus.

pbl-rapport

Grafiek uit rapport (klik voor vergroting)Grafiek uit rapport (klik voor vergroting)

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.