Rotterdam bouwt drijvend paviljoen

Nog deze maand begint de gemeente Rotterdam met de bouw van een drijvend informatie- en expositiecentrum, waarin ‘wonen op het water’ centraal zal staan. Het twaalf meter hoge complex, bestaande uit drie halve glazen bollen, krijgt een plek in de Rijnhaven, dat ligt ingeklemd tussen de Wilhelminapier en schiereiland Katendrecht.

Dat heeft het stadsbestuur vanmiddag bekendgemaakt. De oplevering van Nederlands eerste drijvende paviljoen is voorzien in mei 2010. De kosten van het volledig verplaatsbare expocentrum bedragen 4,6 miljoen euro.

Het bouwproject is een eerste aanzet van Rotterdams voornemen om de vrijkomende, verouderde haventerreinen in en nabij het stadscentrum de komende decennia om te bouwen tot „een hoogwaardig vestigingsgebied voor wonen en werken”. Zo hoopt de stad onder meer de internationale proeftuin te worden van het drijvend bouwen. Deze manier van wonen wint aan populariteit door de stijging van de zeespiegel. Tussen 2010 en 2025 worden in Rotterdam 5.000 woningen op en nabij het water aangelegd.

Het herontwikkelingsgebied heeft een omvang van 1.600 hectare, waarvan eenderde uit water bestaat. Het monsterproject ‘Stadshavens’ moet rond 2040 afgerond zijn, en circa 13.000 nieuwe arbeidsplaatsen opleveren.

    • Mark Hoogstad