Reuzenring van stof en gruis om Saturnus ontdekt

Saturnus heeft een reuzenring. Dat maakte het wetenschappelijke tijdschrift Nature gisteren bekend. De ring is twintigmaal zo groot als de grootste Saturnusring tot nu toe, maar is nauwelijks zichtbaar. Hij bestaat uit stof en gruis en is ontdekt met de Amerikaanse infraroodtelescoop Spitzer, die om de aarde draait. De ring is pas nu ontdekt omdat hij alleen in infraroodlicht is te zien. Er is ook een telescoop buiten de aardatmosfeer nodig om hem te detecteren. Spitzer is de eerste telescoop die hem An artists concept of an infrared view of Saturn's enormous ring which orbits far from the planet and out of the plane of its main rings (inset). Stunned astronomers have discovered that a small, distant moon of Saturn has the largest ring in the Solar System. Phoebe, a Saturnian satellite measuring only 214 kilometres (133 miles) across, has a circle of dusty debris with a diameter of some 13 million kms (8.12 million miles), they report on October 7, 2009 in Nature, the weekly British science journal. AFP PHOTO/ NASA/JPL-Caltech/R. Hurt AFP