'Politiechef Zuid-Afrika nam smeergeld aan'

De Zuid-Afrikaanse drugsbaron Glenn Agliotti betaalde naar eigen zeggen ruim 100.000 euro aan de hoogste politiebaas van het land om onderzoeken tegen hem en andere zakenmannen te beïnvloeden. Dat zei Agliotti gisteren op de derde dag van het geruchtmakende proces tegen Jackie Selebi, de vorig jaar op non-actief gezette nationale politiechef.

Hij wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en van obstructie van de rechtsgang. De zaak tegen Selebi, tot vorig jaar de topman van Interpol, wordt gezien als een belangrijke test voor de onafhankelijkheid van het Zuid-Afrikaanse opsporingsapparaat. Agliotti heeft een deal met de Zuid-Afrikaanse staat gesloten en is nu kroongetuige in het proces. Selebi ontkent alle aantijgingen en vermoedt een politiek complot. De drugsbaron en hij waren domweg vrienden, „finish and klaar”.

Maar Agliotti gaf een andere lezing. In ruil voor informatie en protectie schoof hij de politiechef de afgelopen jaren envelopjes met omgerekend 100.000 euro in contanten toe. Ook nam hij Selebi regelmatig mee uit winkelen. Agliotti betaalde duizenden euro’s aan merkkleding. Op kosten van de veroordeelde drugshandelaar regelde de politiechef ook een paar nieuwe schoenen voor toenmalig president Thabo Mbeki. „Maat 41”, zei Agliotti gisteren in de rechtszaal, „want de president had kleine, brede voeten”.

Agliotti en Selebi ontmoetten elkaar in de jaren negentig op het kantoor van de regeringspartij ANC, zo vertelde Agliotti deze week. Jaren later legde Agliotti op verzoek van de in 2005 vermoorde mijntycoon Brett Kebble opnieuw contact met Selebi. Om een politieonderzoek naar het mijnbedrijf te stoppen, betaalde Kebble aan Agliotti 2,6 miljoen euro om Selebi te bewerken.

Het ANC is sinds twee jaar in een felle machtsstrijd verwikkeld. Selebi was een vertrouweling van de vorig jaar afgetreden president Mbeki. Volgens critici heeft Mbeki Selebi lang de hand boven het hoofd gehouden.

    • Peter Vermaas