Piraten verslikken zich in Frans marineschip

Vijf Somalische piraten zijn gevangengenomen nadat zij een Frans marineschip hadden aangevallen in de kennelijke veronderstelling dat het een vrachtschip was.

Piraten in twee kleine bootjes openden gisternacht om 01.00 uur plaatselijke tijd met machinegeweren het vuur op het bevoorradingsschip La Somme op de Indische Oceaan, zo heeft de Franse marine verklaard. Waarschijnlijk zagen de zeerovers in het donker niet dat zij een oorlogsschip aanvielen. Nadat zij hun vergissing ontdekten, maakten de piraten rechtsomkeert. De Fransen achterhaalden één van de piratenbootjes, waarna de zeerovers zich overgaven. Bij de actie raakte niemand gewond, aldus de marine.

De vijf opgepakte Somaliërs wacht mogelijk berechting, in Frankrijk of in Kenia. Vijftien piraten wachten al in Frankrijk op een proces. De Franse marine heeft ook meer dan twintig piraten overgedragen aan Kenia, dat bereid is Somalische zeerovers te vervolgen. Maar soms zien buitenlandse marines zich genoodzaakt om opgepakte piraten weer vrij te laten wegens gebrek aan bewijs.

Eind maart vielen zeerovers per abuis het Duitse fregat Spessart aan. De piraten werden opgepakt en overgedragen aan Kenia. (AFP)