Piloot hier berechten, zegt Spong

Het was een manoeuvre waarover lang was nagedacht. Nederland liet de Nederlands-Argentijnse piloot Julio P. – verdacht van het uitvoeren van ‘doodsvluchten’ onder de Argentijnse dictatuur van Videla – twee weken geleden met opzet in Spanje arresteren, omdat hij anders niet had kunnen worden uitgeleverd aan Argentinië. Nu stelt P.’s advocaat Gerard Spong dat Nederland een uitleveringsverzoek moet indienen bij Spanje.

Volgens Spong moet Nederland altijd proberen zijn eigen onderdanen een eerlijker strafproces te bieden dan in een land als Argentinië. P. zou in dat land vier à vijf jaar in voorarrest kunnen belanden, aldus Spong. Als minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) weigert een uitleveringsverzoek in te dienen, zal Spong een kort geding aanspannen tegen dat besluit.

De Madrileense rechter zal het Argentijnse uitleveringsverzoek moeten afwegen tegen het eventuele Nederlandse. Spong heeft vertrouwen in een gunstige beslissing voor P., onder meer omdat de woonplaats van de verdachte doorslaggevend kan zijn. P. woont in Zuidschermer.

P. stelt volgens Spong dat hij tussen 1977 en 1981 wel in Argentinië heeft gevlogen, maar alleen in een straaljager. Vanuit zo’n Skyhawk zou P. geen mensen in zee hebben gedumpt, het feit waarvan hij wordt verdacht. Spong: „In die straaljagers passen twee mensen. Allebei piloten.”