`Paspoort kwijt na zwaar misdrijf`

Den Haag. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) wil het paspoort kunnen innemen van Nederlanders die zich schuldig hebben gemaakt aan zeer zware internationale misdrijven. Hij noemde het gisteren in de Tweede Kamer ”verdedigbaar” om dat te regelen met een wetswijziging. De bewindsman plaatste wel de kanttekening dat het Nederlanderschap alleen kan worden ingetrokken, als een misdadiger twee nationaliteiten heeft. Internationale afspraken verbieden namelijk dat een persoon stateloos wordt door het intrekken van zijn paspoort. Hirsch Ballin reageerde op vragen daarover van VVD-Kamerlid Fred Teeven. De liberaal noemde als voorbeeld de Nederlands-Argentijnse piloot Julio P., die ervan wordt verdacht dat hij tussen 1976 en 1983 heeft meegewerkt aan de dodenvluchten onder het militaire regime in Argentinië.