Op de knieën gedwongen

Wat gebeurt hier?

De dames op de foto zijn twee extreemlinkse demonstranten, die door de Turkse oproerpolitie met een waterkanon op de grond worden gedwongen.

De groep actievoerders waartoe ze behoren varieerde gisteren in grootte van pakweg 150 tot 300 mensen, afhankelijk van welk persbureau je gelooft. Ze voerden voor de tweede dag actie tegen het wereldwijde kapitalisme in het algemeen en de IMF-vergadering in de grootste Turkse stad in het bijzonder. Daarbij riepen ze leuzen als „IMF get out!”, gooiden ze brandbommen naar banken en de politie en vernielden ze winkelruiten.

Dinsdag werden volgens de gouverneur van de provincie Istanbul, Muammer Güler, 103 relschoppers opgepakt, gisteren nog eens 25.

De Turkse premier Tayyip Erdogan had gisteren geen goed woord over voor al dat geweld: „Actievoeren is niet hetzelfde als winkelruiten ingooien. Die winkeliers proberen een inkomen te vergaren. Wat hebben zij misdaan?”