NAVO: Nederland helpt Talibaan na verlaten Uruzgan

Als Nederland volgend jaar zijn troepen terugtrekt uit Uruzgan, zal dat de Talibaan „in de kaart spelen”. Dat zei Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, gisteren in Brussel.

Hij zei dat het hem „zou spijten” als Nederland zich militair terugtrekt. Dinsdag vroeg de Tweede Kamer in een motie om terugtrekking uit Uruzgan. „We zijn op een kritiek punt aangekomen”, aldus Rasmussen. „We moeten geen twijfel zaaien over onze vastbesloten betrokkenheid in Afghanistan. Elke beslissing tot terugtrekking speelt degenen in de kaart die willen dat wij mislukken.”

Volgens de Deense secretaris-generaal is het dringend nodig dat alle NAVO-landen hun bijdrage leveren. Hij noemde ook het doel: de NAVO wil de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan overdragen aan de Afghanen. „Het zou waardevol zijn als de Nederlanders hieraan blijven meewerken.”

Rasmussen zei dat hij „vanzelfsprekend” elke beslissing van een NAVO-lidstaat respecteert, en hij prees Nederland om zijn inzet in Afghanistan en het resultaat daarvan. „De Nederlandse bijdrage maakt echt een verschil op de grond.”

Rasmussen zei ook dat alle Europese landen de komende tijd juist moeten laten zien dat ze bereid zijn meer bij te dragen aan de Afghanistanmissie, om de VS ervan te overtuigen dat de Europese landen echte partners zijn. Als de VS daaraan gaan twijfelen, zei hij, dan is dat „op termijn schadelijk voor de verhoudingen”.

De NAVO-chef riep ook Rusland op meer bij te dragen aan de stabilisering van Afghanistan. Rusland staat de NAVO al toe materieel voor Afghanistan over zijn grondgebied te vervoeren, maar Moskou zou volgens Rasmussen ook zelf militair materieel kunnen leveren aan het Afghaanse leger en kunnen helpen bij de opleiding van Afghaanse militairen.

De NAVO maakte eerder deze week bekend zelf een trainingsprogramma te gaan opzetten voor leger én politie.

Achtergronden over de missie op nrc.nl/uruzgan