Meer auto's dan in de boeken staan

Na het faillissement van autobedrijf Kroymans zijn er bij verschillende onderdelen van het bedrijf en in parkeergarages auto’s gevonden die niet in de administratie van het bedrijf stonden. In totaal gaat het om 500 auto’s. Daarnaast worden er 500 auto’s vermist die wel in de administratie van het failliete autobedrijf stonden.

Dat blijkt uit het faillissementsverslag dat de curatoren Frits Kemp en Cees de Jong gisteren bij de Amsterdamse rechtbank hebben ingeleverd.

Volgens curator De Jong is er nog geen verklaring voor de 500 gevonden auto’s. „Het zou kunnen dat personeelsleden er een eigen handel op na hielden. Eigen bedrijfjes binnen het bedrijf.” Aan de hand van chassisnummers gaan de curatoren onderzoeken wie de auto’s bij de fabriek besteld heeft, wie ze betaald heeft en aan wie ze geleverd zijn. Volgens De Jong is de gemiddelde waarde van de auto’s tussen de 10.000 en 15.000 euro. „Het gaat als snel om 5 miljoen euro.”Als er sprake is van fraude, zal er aangifte gedaan worden bij het Openbaar Ministerie, zegt curator Kemp.

Het auto-imperium van Frits Kroymans ging eind maart failliet. Het bedrijf, dat vooral bekend was als importeur van luxe merken als Ferrari, Jaguar en Aston Martin, was actief in heel Europa. Bij het bedrijf werkten rond de 4.000 mensen. De meesten van hen verloren door het faillissement hun baan.

Ook gaan de curatoren een transactie voorleggen aan de rechter. Vlak voor het faillissement werden gezonde bedrijfsonderdelen verkocht aan Citadel Enterprise, een ander bedrijf van Kroymans. Ook de banken die Kroymans financierden waren betrokken bij deze transactie. Volgens de curatoren is de transactie onrechtmatig en zijn de schuldeisers hierdoor benadeeld.

Kroymans: pagina 15

    • Tom Kreling