Louis van Gaal rekent af met Ronald Koeman

Louis van Gaal laat zich in zijn biografie van andere zijde kennen. Ter meerdere eer en glorie van zichzelf laat hij bijvoorbeeld weinig heel van Ronald Koeman, zijn opvolger bij AZ.

Louis van Gaal Foto Reuters Bayern Munich's coach Louis van Gaal toasts with beer during a visit at the world biggest beer festival, the Oktoberfest in Munich October 4, 2009. Millions of beer drinkers from around the world come to the Bavarian capital Munich for the world's biggest and most famous beer festival, the Oktoberfest which lasts till October 4. REUTERS/Alexander Hassenstein/Pool (GERMANY SPORT SOCCER SOCIETY) REUTERS

Een boek als afrekening: het is vaker vertoond. In het boek dat vandaag wordt gepresenteerd, Louis van Gaal – Biografie en visie, neemt de hoofdpersoon (en hoofdauteur) vooral zijn collega Ronald Koeman op de korrel. Dat is pikant, want Koeman volgde Van Gaal deze zomer op als coach van AZ. En het is opmerkelijk aangezien Van Gaal zichzelf in zijn biografie prijst om zijn eerlijkheid en directheid, altijd op zoek naar de confrontatie.

Die confrontatie ontbreekt in dit boek – een vreemde mix van autobiografie en interviews met sympathisanten. Van Gaal praat, zijn vrienden praten (bijzonder lovend over hem); tegenstanders als Ronald Koeman, Marco van Basten, Johan Cruijff en enkele Ajaxbestuurders zijn hooguit object van kritiek en achterklap. Zo laat de voormalige succestrainer van Ajax zich – onbedoeld, mag je aannemen – van een nog onbekende zijde kennen.

Van Gaal schrijft dat hij zijn ‘vriend’ Koeman eind jaren negentig als assistent naar Barcelona wilde halen. „Ik zou het niet doen”, zou Barcelonavoorzitter Nuñez hebben geantwoord. „Die denkt alleen maar aan zichzelf.” Koeman kwam toch, om niet lang daarna, begin 2000, hoofdcoach van Vitesse te worden. Een promotie die Koeman te danken had aan de goedheid van Van Gaal. Deze haalde zijn voorzitter over geen afkoopsom te vragen aan Vitesse. „Joh, je verdient al zoveel aan mij”, sprak Van Gaal tegen Nuñez, „laat die jongen toch gaan.”

‘Die jongen’, Koeman dus, kwam hij een kleine twee jaar later weer tegen bij Ajax. En daar ging het mis. In zijn rol van technisch directeur stoorde Van Gaal zich aan coach Ronald Koeman, zijn ondergeschikte. De coach ‘mocht’ de vruchten van Van Gaals ‘ervaring en eventuele adviezen’ plukken, maar dat bleek te veel gevraagd. Van Gaals ‘leermeester’ Max Koops, die een hoofdstuk lang wordt geïnterviewd door een van de co-auteurs Robert Heukels, zet Koeman neer als een beginner, een non-valeur die niet goed met zijn spelers kan communiceren. En luisteren naar de tips van ‘de goede’ Van Gaal, ho maar. ‘Echte toptrainers’ verdiepen zich in andere disciplines, zo niet Koeman. „Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet.”

Op Van Gaals vrije dagen sloop Koeman naar het Ajaxbestuur om te klagen over de bemoeizucht van de technisch directeur. Maar ‘TD’ Van Gaal moest wel streng zijn, schrijft hij, want Koeman was te slap. „Het echte probleem bij Ajax was: Ronald Koeman had die groep niet meer in de hand.” Sterker nog: „We hadden al over zijn opvolging gesproken.”

Van Gaal zegt dat hij persoonlijk moest ingrijpen in een vete tussen de spelers Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart. „In principe had Ronald Koeman dat moeten oplossen, maar hij kon dat niet. Toen heb ik de knoop doorgehakt, eigenlijk alleen maar om hem te beschermen, zodat hij zijn autoriteit in de kleedkamer zou behouden.”

Ibrahimovic werd verkocht, probleem opgelost. Maar in plaats van Van Gaal te bedanken, klaagde Koeman in de media over het vertrek van zijn sterspeler Zlatan. Zo kwam aan de vriendschap tussen Van Gaal en Koeman (hun vrouwen Truus en Bartina waren de beste vriendinnen) een einde.

Van Gaal moest er zelfs aan te pas komen om de spelers van Ajax te dwingen met de sponsorauto’s van Fiat naar de club te komen, en niet met hun eigen BMW’s. „Ik vroeg aan Koeman: ‘Leg jij het uit?’ Nee, dat wilde hij niet. Dan doe ik het, zei ik.” Waarna de zaak zo was gepiept.

Dat de periode-Koeman met twee landstitels, de KNVB-beker en het bereiken van de kwartfinale Champions League de succesvolste was van de afgelopen twaalf jaar bij Ajax, blijft onvermeld.

Van Gaal vertrok in 2005 naar AZ (weer als coach) en deze zomer volgde Koeman hem op. Daarover sneert Van Gaal dat Koeman slechts derde keus was, na Co Adriaanse en Dick Advocaat. Deze toppers wilden niet naar Alkmaar komen. Maar niet getreurd, ook Koeman is best ‘een heel redelijke vervanger’.

De boekpresentatie vindt niet plaats in het stadion van AZ, de club waarmee Van Gaal landskampioen werd en waarover hij zo warm schrijft. De club trouwens ook waarheen hij zegt te zijn vertrokken uit rancune jegens Ajax. Biografie en visie wordt vanavond ten doop gehouden in de Arena, de plek waar Van Gaal de slag verloor van Koeman en allerlei ‘machtsspelletjes’. Vreemd of niet, in ieder geval is deze locatie op veilige afstand van Ronald Koeman, de man op wiens mening nu even geen prijs wordt gesteld.

Louis van Gaal – Biografie en Visie. Twee delen. Auteur: Louis van Gaal. Co-auteurs: Robert Heukels en Andries Jonker. Uitg. Publish Unlimited. Prijs: 49,95. ISBN 978-94-90285-01-2

    • Auke Kok