Koophuis 4,9 procent in prijs gedaald

Foto’s NRC Handelsblad, Rien Zilvold Daisy van den Broek en Michel Buist. foto rien zilvold Zilvold, Rien

De gemiddelde huizenprijs is in Nederland het afgelopen kwartaal met 4,9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Er is de afgelopen drie maanden bijna een kwart minder huizen verkocht dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Makelaars vandaag bekendgemaakt.

De markt bevindt zich op een „historisch dieptepunt”, stelt de NVM. Het is precies een jaar geleden dat de economische crisis de huizenmarkt trof en de prijzen, na twee decennia van onafgebroken stijging, begonnen te dalen.

Toch is NVM-voorzitter Ger Hukker niet helemaal somber. „We zien een rustigere en stabiele markt”, zegt Hukker. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar steeg de gemiddelde huizenprijs met 0,1 procent. „Er is geen sprake van een diepe val, maar echt heel positieve signalen uit de markt zijn er nog niet.” De makelaarsvereniging houdt dan ook vast aan de prognose dat de prijzen gemiddeld dit jaar met 5 procent zullen dalen.

De verschillen tussen regio’s en steden blijft groot. In Amsterdam daalde de gemiddelde prijs met 9,8 procent meer dan het landelijke gemiddelde. Maar vorig kwartaal werden er in Amsterdam 14 procent meer huizen verkocht dan in het tweede kwartaal. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van een afname in transacties van 1 procent tussen het tweede en het derde kwartaal. Op de Zeeuwse eilanden zijn het hardst gedaald. De transactieprijs lag vorig kwartaal 11 procent lager dan in het derde kwartaal van vorig jaar.