Justitie: Scholten vervalste document in Havenschandaal

Rotterdam. Voormalig directeur Willem Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam heeft de overeenkomst over miljoenengaranties aan het RDM-concern van Joep van den Nieuwenhuyzen achteraf bijgesteld. Justitie heeft een document ontdekt van eind december 2002 waarin het Havenbedrijf afsprak zich garant te stellen voor bankleningen aan RDM tot ”maximaal 20 miljoen euro”. In het contract dat na de val van het RDM-concern in 2004 boven water kwam, stond dat Scholten voor ”minimaal 100 miljoen euro” garanties zou verstrekken. Het laatste document, dat eveneens op 28 december 2002 gedateerd is, is volgens justitie ”zeer vermoedelijk” pas in 2004 opgemaakt. Dat bleek gisteren tijdens de regiezitting in de strafzaak tegen advocaat Jacob Cornegoor voor de rechtbank Rotterdam. Deze voormalige raadsman van Van den Nieuwenhuyzen is medeverdachte in dit zogeheten Havenschandaal. Scholten had als directeur van het Havenbedrijf buiten de gemeente om garanties ter waarde van ruim 183 miljoen verstrekt aan RDM. Justitie vermoedt dat hij hiervoor door Van den Nieuwenhuyzen is omgekocht.