Italiaanse premier denkt niet aan aftreden

Er komen geen vervroegde verkiezingen in Italië nu het Constitutionele Hof de onschendbaarheid van premier Silvio Berlusconi heeft opgeheven. Dat hebben de coalitiepartners besloten. Het lot van de verzwakte Berlusconi ligt in hun handen.

„Het kabinet regeert rustig door, als het kan met nog meer verbetenheid, want het is absoluut onmisbaar voor de democratie”, zei Berlusconi vanmorgen op de publieke radio in een interview, waarin hij opnieuw de aanval opende op de „linkse” pers, rechterlijke macht, president en oppositie die volgens hem onder een hoedje spelen. „Viva Italia! Viva Berlusconi!”, zei de zichtbaar woedende Berlusconi gisteravond na het bekend worden van het nieuws.

Berlusconi wachten twee processen in Milaan. Een voor belastingontduiking en boekhoudfraude, en een voor het omkopen van een getuige in een rechtszaak. „Twee processen die een farce zijn”, zei de premier vanochtend. „Ik zal mijn aanklagers in hun hemd zetten en hen én de Italianen laten zien van welk deeg ik gemaakt ben.” De kans is groot dat de zaken verjaren voordat er in hoger beroep een vonnis is.

Hoe dan ook zullen de rechtszaken het imago van de premier – verder geschonden door aantijgingen van seks met minderjarigen en prostituees – verder aantasten, zo stelt Il Sole 24 Ore vanochtend. De zakenkrant omschreef de uitspraak van het Hof als „de meest sensationele gebeurtenis van de afgelopen jaren”.

De uitspraak en de verhitte reacties hierop bedreigen behalve de politieke ook de institutionele stabiliteit. Vooralsnog steunen de coalitiepartners de verzwakte Berlusconi. Umberto Bossi van de Lega Nord en Gianfranco Fini hebben daartoe een akkoord gesloten, omdat vervroegde verkiezingen nu niet in hun belang zijn. Fini stelde vanochtend als voorwaarde dat Berlusconi zich respectvol opstelt ten opzichte van de president, die hij gisteren nog schoffeerde, en het Constitutionele Hof.

Analyse: pagina 5

Commentaar: pagina 7