Iran ziet rol VS in verdwijning

Iran heeft de Verenigde Staten er gisteren van beschuldigd de hand te hebben in de verdwijning van een Iraanse atoomgeleerde. De geleerde, Shahram Amiri, verdween eind mei tijdens een pelgrimstocht in Saoedi-Arabië. Hij is een van verscheidene Iraniërs die in de afgelopen jaren zijn verdwenen en van wie sommigen volgens berichten in het Westen informatie hebben gegeven over het omstreden Iraanse nucleaire programma.

Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, is Amiri gearresteerd door de Saoedische autoriteiten en is Washington daarbij betrokken. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei geen informatie over de verdwenen man te hebben en diens naam niet te kennen. Eerder deze week meldde Iran al de Saoedische autoriteiten om informatie te hebben gevraagd maar geen antwoord te hebben gekregen.

De Iraanse satellietzender Press TV maakte melding van „geruchten” dat Shahram Amiri een employé is van de Iraanse Atoomenergie Organisatie en in het buitenland asiel heeft gevraagd. Maar familieleden die in de Iraanse pers werden geciteerd, meldden dat Amiri onderzoek doet naar medisch gebruik van nucleaire technologie bij de Malek Ashtar universiteit in Teheran. Zij zeiden dat hij niet is betrokken bij breder nucleair onderzoek.

Volgens de in Londen uitkomende Saoedische krant Asharq al-Awsat heeft Mottaki vorige week een formele klacht ingediend bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, over de verdwijning van Amiri en andere Iraniërs.

Op zijn lijst zou ook de naam staan van Ali Reza Asghari, een gepensioneerd generaal van de Revolutionaire garde en ex-onderminister van Defensie, die in 2007 tijdens een privébezoek in Turkije verdween. Volgens geruchten is Asghari overgelopen en heeft hij geheime informatie over het Iraanse nucleaire programma aan het Westen doorgegeven. (AP, Reuters)