Geen vervolging voor piloot F-16

De piloot van de Nederlandse F-16 die vorige week burgerslachtoffers maakte bij een luchtbombardement in de Afghaanse provincie Helmand heeft rechtmatig gehandeld. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem op basis van een rapport van de marechaussee. Er is geen aanleiding om nader onderzoek in te stellen, zo liet het OM gisteren weten. De piloot voerde een precisiebombardement uit op een huis van waaruit Britse militairen werden beschoten. In dat huis hielden zich naast opstandelingen, ook burgers schuil: twee volwassenen en zes kinderen kwamen om, evenals de vier Talibaanleden. Volgens het OM heeft de Nederlandse piloot zich aan alle regels en procedures gehouden. Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen schieten wel vaker grondtroepen te hulp. (ANP)