Film van de dag

Bruce Willis als detective John McClane en Bonnie Bedelia in Die Hard. scene uit de film Die Hard (1988) FOTO: FOX Bruce Willis Fox

Die Hard. Bruce Willis speelde in de postmoderne tv-serie Moonlighting toen hij de hoofdrol kreeg in Die Hard. Willis werd het icoon van de charmante, no-nonsense actieheld die al grappend de bad guys verslaat, een rol die hij in verschillende variaties speelde: een moeilijk af te schudden imago. De door Jan de Bont gefotografeerde film zette bovendien een standaard voor wat een actiefilm hoort te zijn: adrenaline verhogende actiescènes, relativerende grollen, een buitenlandse schurk, flink wat special effects – het liefst met talrijke explosies en veel vuur – en een behoorlijke dosis sentiment. (John McTiernan, 1988, VS), RTL7, 20.30-23.10u.André Waardenburg