'Er zijn weinig investeringen die zo renderen'

Topman Willem van Duin van verzekeraar Eureko in maart van dit jaar in Zeist bij de presentatie van de jaarcijfers. Foto Dijkstra Zeist Vandaag presenteerde Eureko de jaarcijfers , CFO Gerard van Olphen (l) en CEO Willem van Duin gaven een toelichting. Dijkstra bv

Een feestje kon het niet genoemd worden, afgelopen vrijdag op het Poolse ministerie van Schatkist in Warschau. Daarvoor is de tienjarige Pools-Nederlandse ruzie over de verzekeraar PZU te heftig geweest. Niettemin dronken de ondertekenaars van het nu bereikte vredesakkoord na afloop champagne. Willem van Duin, de bestuursvoorzitter van Eureko, dronk een glaasje mee. „Ik kan me er goed in vinden dat de Polen het akkoord verkopen als een heel mooie oplossing”, zegt Van Duin (49) drie dagen later op zijn eigen hoofdkantoor in Zeist.

U had liever de controle over dat mooie bedrijf gehad.

„Het enige wat ik betreur van de transactie van vrijdag is dat onze oorspronkelijke ambitie om van Polen onze tweede thuismarkt te maken op geen enkele wijze tot stand is gebracht. We hadden heel bewust een relevante positie opgebouwd in deze relevante markt. Voor het overige ben ik buitengewoon tevreden dat dit probleem op een financieel adequate wijze is opgelost. Een deel van het dividend van PZU in de periode 2006-2009 waar de Poolse Staat als grootaandeelhouder recht op heeft, gaat nu naar ons. Dat is ruim 1,1 miljard euro.”

U klinkt als een politicus.

„Ik kies het woord ‘adequaat’ heel bewust, omdat de afspraken nog moeten worden nageleefd. De Polen moeten het ook zien als een goede oplossing. Maar verder: er zijn weinig investeringen die zo gerendeerd hebben. We zijn ooit in PZU gestapt voor 700 miljoen euro. Laat daar nog 50 miljoen bij zijn gekomen aan additionele investeringen en juridische kosten rond het conflict, want ja, dat was kostbaar. En we krijgen daar nu na tien jaar in totaal 4,2 miljard euro uit.”

Had u via de lopende arbitragezaak niet veel meer kunnen opstrijken?

„Onze oorspronkelijke schadeclaim bedroeg om en nabij de 10 miljard euro. Die hadden we royaal opgesteld. Maar zelfs bij een gunstig vonnis heb je te maken met de uitvoering ervan. Met een tegenpartij die er alles aan deed om het ons ongemakkelijk te maken, zou dat nog knap lastig kunnen worden en vermoedelijk jaren duren.”

Heeft u al geld binnen?

„Binnen is pas als het op onze bankrekening staat. Dat moet uiterlijk op 26 november het geval zijn. Zo niet, dan zullen we de arbitragezaak níét intrekken. Ook als ze dan aan enkele andere juridische voorwaarden niet hebben voldaan.”

De onderhandelingen met de Polen werden vanaf dit voorjaar geleid door voormalig topman Bert Heemskerk van de Rabobank, samen met Vereniging Achmea grootaandeelhouder in Eureko. Heeft Rabo aangedrongen op een snelle oplossing met de Polen?

„Eureko heeft zelf altijd de regie over de kwestie gevoerd, het laatste jaar onder leiding van onze financieel bestuurder Gerard van Olphen. Met onze beide aandeelhouders hebben we overal goed contact over. De topman van PZU, Andrzej Klesyk, heeft Heemskerk als bemiddelaar benaderd toen hij hem in januari tegenkwam op het World Economic Forum in Davos. Ook Klesyk vond dat de onderhandelingen een positieve impuls nodig hadden.”

Is Eureko’s eigen wankele financiële positie door de kredietcrisis van invloed geweest op het proces?

„We hebben al in de eerste helft van 2008 besloten om naar een vriendelijke exit toe te werken, nog voor de crisis ons raakte.”

Door de deal houdt Eureko straks, na de beursgang, een belang van 18 procent in PZU over. Gaat u dat belang vasthouden of afstoten?

„Daarover hebben we nog geen beslissing genomen. Wij denken nog steeds dat PZU een heel mooi bedrijf is. Ons belang daarin zal goed renderen, verwachten we. We zien die 18 procent nu niet langer als strategische deelneming maar als puur financiële belegging.”

Hebt u enige politieke steun gekregen?

„Zowel Den Haag als de ambassade in Warschau heeft ons goed gesteund in onze pogingen de zaak op te lossen. Maar de mogelijkheden waren beperkt, met een gesprekspartner die gewoon niet wilde.”

Toen ABN Amro ooit moeite had een Italiaanse bank over te nemen, bemoeide de Europese Commissie zich er publiekelijk mee. Ook de Italianen waren protectionistisch.

„Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken heeft de zaak zeker op de agenda gezet bij eurocommissaris McGreevy (Interne Markt). Die heeft ook wel druk uitgeoefend, maar uiteindelijk hebben we de zaak zelf moeten oplossen. Ik denk dat de politiek nu blij is dat het probleem is opgelost en dat niet langer bij elk contact met Polen het PZU-dossier ter sprake komt.”

Schept de deal geen gevaarlijk precedent in Europa? De Poolse overheid heeft een bevriende handelspartner uiteindelijk gewoon weggepest.

„Naar mijn idee is de werkwijze van de Poolse overheid inderdaad strijdig geweest met alles waar Europa voor staat. Maar ik denk dat ons probleem echt specifiek gekoppeld was aan PZU. Het bleek een te grote stap om de controle over de grootste financiële instelling van Polen uit handen te geven. Ik geloof niet dat het andere westerse bedrijven zal weerhouden om in Polen te investeren.”

    • Philip de Witt Wijnen