DNB reageert niet op klacht over DSB

De Nederlandsche Bank (DNB) wil niet reageren op de beschuldiging dat het wist van de koppelverkooppraktijken van de DSB Bank en dat het daarom medeplichtig is aan de financiële problemen die deze hebben veroorzaakt bij een aantal DSB-klanten.

De beschuldigingen werden gisteren gedaan door Pieter Lakeman, expert op het gebied van bedrijfsfraude en voorzitter van de Stichting Hypotheekleed. Deze Stichting vertegenwoordigt momenteel circa 1.500 DSB-gedupeerden. Bij de koppelverkoop moesten klanten die een hypotheek namen ook verzekeringen afsluiten die ze in één keer moesten betalen. Deze bedragen werden bij DSB geleend en bij de hypotheek opgeteld. De klant had zo een hypotheek die hoger was dan de waarde van het huis.

Volgens Lakeman wist DNB al jaren dat dit gebeurde en is de toezichthouder daarom medeplichtig. Lakeman gaat DNB voor de rechter dagen en mede aansprakelijk stellen voor de schade die DSB-klanten hebben geleden.

Er is veel onrust ontstaan rond de bank van Dirk Scheringa. Vorige week riep Lakeman klanten op om hun spaargeld weg te halen bij de bank. Kort daarna was de DSB-website onbereikbaar. Volgens DSB kwam dit door een aanval van hackers, volgens Lakeman omdat de bank de stekker eruit trok. Er was in enkele uren bijna 70 miljoen euro opgenomen. DSB wil niet zeggen of het weghalen van spaargeld deze week doorging.

DSB gaat er vanuit dat de overeenkomst met het Steunfonds Probleemhypotheken deze week nog wordt getekend. Dit zou maandag al gebeuren, maar DSB zag daar op het laatste moment vanaf omdat het bestuur onvoldoende tijd had om het contract te bestuderen. In de regeling wordt een blauwdruk opgemaakt aan de hand van twintig gedupeerden die gebruikt wordt voor andere gevallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een lagere rente op schulden.