CDA tegen liberaliseringsplan apothekers

Apothekers protesteerden vanochtend in Den Haag tegen de liberaliseringsplannen van minister Klink. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 8 oktober 2009 Protest op het Plein van het Landelijk Actie ComitŽ Apothekers 'Ik geef (om) zorg'. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

De CDA-fractie in de Tweede Kamer dwarsboomt de plannen van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) om de apothekerstarieven te liberaliseren. „We zijn niet klaar voor vrije prijsvorming in 2011”, zei Kamerlid Schermers (CDA) vanochtend in de Tweede Kamer. De zaal zat vol boze apothekers die kort daarvoor met spandoeken en actieshirts tegen de minister hadden geprotesteerd.

Volgens de apothekers kunnen zij niet meer rondkomen met de bestaande vergoeding die zij per recept krijgen. De prijzen van geneesmiddelen zijn in korte tijd flink gedaald en daarmee ook de inkoopvoordelen van apothekers. Dat komt door het voorkeursbeleid van verzekeraars, die van veel medicijnen alleen nog de goedkoopste variant vergoeden.

Klink wil de receptvergoeding dit jaar niet verhogen. Hij voelt zich gesteund door het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waaruit vorige week bleek dat apothekers nog goed kunnen rondkomen. In november adviseert de NZa over het tarief van volgend jaar.

De CDA-fractie was altijd voorstander van het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars, maar vindt het „nu wel erg ver doorgezet”. Schermers: „We constateren onrust onder apothekers en patiënten.” Apothekers moeten medicijngebruikers telkens andere merken van geneesmiddelen geven als de verzekeraar de voorkeur geeft aan een goedkoper middel. Apothekers hebben de nieuwe merken vaak niet op tijd op voorraad.

Kamerlid Van der Veen (PvdA) wil dat verzekeraars in groepsverband kiezen voor goedkope merken en niet allemaal een eigen voorkeursmerk selecteren.

De ChristenUnie vindt net als de patiëntenorganisatie NPCF dat er voor apothekers „een onwerkbare situatie lijkt te ontstaan”. „De aanpak van verzekeraars is eenzijdig en patiëntonvriendelijk”, citeerde de CU uit een brief van de NPCF.