CDA, CU en VVD willen hogere straf voor kraken

Een kraker die geweld gebruikt of daarmee dreigt, riskeert straks twee jaar cel. En als hij in groepsverband geweld pleegt bij het kraken, moet de maximale gevangenisstraf kunnen oplopen tot twee jaar en acht maanden.

CDA, ChristenUnie en VVD hebben in een gewijzigde versie van hun initiatiefwetsvoorstel voor een kraakverbod de maximale strafmaat voor kraken verhoogd. De kans is groot dat de PVV nu zal instemmen met een algeheel kraakverbod en dat het wetsvoorstel binnenkort in de Tweede Kamer wordt aangenomen. Gisteren debatteerde de Kamer erover.

De PVV, principieel tegen kraken, speelt een cruciale rol in de discussie over het kraakverbod. De verhoudingen zijn helder: CDA, ChristenUnie, VVD, SGP en Trots op Nederland zullen voorstemmen. PvdA, SP, GroenLinks en D66 zijn fel tegen. Om een Kamermeerderheid te behalen moeten de indieners van het voorstel de PVV voor zich zien te winnen.

Eerder liet Kamerlid Raymond de Roon (PVV) weten dat hij het voorstel alleen zou steunen als het wordt verscherpt. Hij zei de maximale celstraf van vier maanden te laag te vinden: hij dacht eerder aan vier jaar. De Roon heeft zich gisteren in de Kamer niet uitgesproken over het aangepaste voorstel, maar Kamerleden en andere betrokkenen gaan ervan uit dat hij na de wijziging met het kraakverbod zal instemmen. Het kabinet zal zich niet tegen het voorstel keren, liet minister Van der Laan (Wonen, PvdA) weten. De behandeling van het wetsvoorstel wordt binnenkort weer voortgezet.

Met name PvdA en GroenLinks uitten veel kritiek op de hogere maximum celstraffen. De beschuldigingen van GroenLinks en PvdA dat de strafmaat alleen is verhoogd om de PVV mee te krijgen („politieke koehandel”, zoals Depla van de PvdA zei, Van Gent van GroenLinks sprak van „handjeklap”), weersprak Arie Slob (ChristenUnie). „Dit is een reële aanpassing die wij in goede harmonie hebben verricht. De PVV moet straks een eigen afweging maken.”