Café in Holendrecht opnieuw geplunderd

„Ik was kennelijk weer eens aan de beurt”, zegt Harry Natha (60) gelaten. Twee lassers beginnen aan de zoveelste reparatie van zijn geforceerde rolluiken. Gisternacht werd zijn café voor de tweede keer dit jaar leeggeroofd.

De eigenaar van café Misty in het winkelcentrum in Holendrecht uitte zaterdag in deze krant zijn frustratie over de onophoudelijke berovingen en de lakse reactie van politie en politiek. De vernieuwing van de Bijlmer heeft geleid tot verplaatsing van de overlast naar de randen van Amsterdam Zuidoost.

De vorige inbraak was op 31 maart. „Toen waren het duidelijk professionele jongens, dit is het kleinere werk.” Natha toont de verwrongen spijlen van het hoge tuinhek waardoor de inbrekers vannacht zijn binnengekomen. Het geforceerde rolluik, de opengebroken deur, de verbrijzelde ruit, de opengebroken en leeggeroofde biljarttafel, de gemolde flipperkasten, de ingetrapte deur naar het kantoortje, waar 1.500 euro en tientallen flessen sterke drank zijn weggehaald. En de lege la van de kassa, die openstaat. „De geluidsinstallatie hebben ze deze keer laten staan.”

Natha ging weg om kwart over twaalf ’s nachts. Hij had al zo’n vermoeden dat er wat broeide, want hij zag jongens met een grote tas in de weer. De volgende dag zag hij de ravage. Natha schat zijn schade op 7.500 euro. Verzekerd is hij niet. „Ik kan de premie niet meer betalen.” Zaterdagavond is er weer een klant van hem beroofd en in elkaar geslagen. „Gisteren was mijn omzet 19 euro. Niemand durft meer te komen.”

In september bezocht burgemeester Cohen het centrum. „Het is hier een bende”, zei hij, kondigde maatregelen aan en beloofde in december terug te komen. „Ik wacht op Cohen”, zegt Natha. „En dan ga ik met pensioen.”

    • Laura Starink