Bos: stop kritiek op Hamer

De interne discussie over de zware tijden voor de PvdA moet zich niet richten op fractievoorzitter Mariëtte Hamer, vindt partijleider Wouter Bos.

„Zij doet een hondsmoeilijke baan in heel zware tijden en verdient daarbij ons aller steun. Die van ons heeft ze”, schreef Bos vanochtend op zijn weblog.

Het is voor het eerst dat Bos iets zegt over de kritiek op Hamer die enkele PvdA’ers de afgelopen hebben geuit. Met de oproep van vanochtend krijgt de discussie over het functioneren van Hamer extra gewicht, zeker doordat de oproep van Bos ook is geschreven namens partijvoorzitter Lilianne Ploumen.

De aanhoudend slechte peilingen versterken de onrust binnen de PvdA. Begin deze week lekte via deze krant een interne e-mail uit van PvdA-fractiesecretaris Diederik Samsom. Die schreef dat zijn partij in „deplorabele staat” verkeert, en dat de fractie er niet in slaagt dat tij te keren. Volgens hem is „gewoon doorwerken” geen optie, maar is er „een drastischer aanpak” nodig. In het tv-programma De Wereld Draait Door werd Jeltje van Nieuwenhoven, oud-partijleider en nu kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA bij de raadsverkiezingen in Den Haag, gevraagd of het vervangen van Hamer als zo’n drastische maatregel zou kunnen helpen. Daarop zei ze: „Nu legt u bijna het antwoord in de mond. Het zou kunnen.”

René Cuperus, medewerker van het wetenschappelijk bureau van de partij, riep de PvdA-fractie gisteren op om Hamer te vervangen: „Het zou moedig zijn als de PvdA-fractie Mariëtte Hamer niet zou herkiezen.”