Bijleveld: PVV krijgt extra zetel in Europarlement

Den Haag, 8 okt. - De PVV krijgt, als het aan staatsecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) ligt, binnenkort een vijfde zetel in het Europees Parlement. Het kabinet praat morgen over een dergelijk voorstel van haar. Als het nieuwe Europese Verdrag van Lissabon in werking treedt, naar verwachting volgend jaar, krijgt Nederland een extra zetel. Het Europees Parlement gaat dan van 736 naar 751 zetels en Nederland komt op 26 afgevaardigden. Deze extra plek valt toe aan een `restzetel` die bij de Europese verkiezingen van juni is ontstaan. Hiervoor komt de Partij voor de Dieren als eerste in aanmerking, maar aangezien de bestaande regels zeggen dat een restzetel alleen naar een partij kan gaan die al in het parlement is vertegenwoordigd, zou de zetel naar de PVV gaan. Bijleveld stelt voor deze regel ongemoeid te laten, waardoor de PVV in het europarlement even groot wordt het CDA.